Suđenje

Suđenje Aleksandru Džombiću: Vještak se nije pojavio u sudnici

18. Maja 2022.13:29
Vještak Cvijo Šmanja iz Republičkog zavoda za sudsko vještačenje u Novom Sadu nije se pojavio na suđenju pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, gdje je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, optuženom za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”.

Aleksandar Džombić ispred Okružnog suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Uletilović rekao je da je Sudu dostavljena obavijest Zavoda u kojoj se navodi da vještak Šmanja danas ima zakazan pretres kod Višeg privrednog suda u Somboru, te da se na suđenje Džombiću kao svjedok može odazvati tek u drugoj polovini juna.

Tužilac Radenko Janković tražio je nakon toga da se u sudski spis uvrsti prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva sa prijedlogom za ostvarivanje privremenih mjera obezbjeđenja, koje je Investiciono-razvojna banka (IRB) uputila preduzeću “Energolinija” u stečaju.

Janković je dodao i da je “e-mailom” pozvao predstavnike IRB-a na današnje ročište da obrazlože ovaj zahtjev, ali da se nisu odazvali.

Na pitanje članova Sudskog vijeća da li je pokušao na drugi način da stupi u kontakt s njima, Janković je naveo da nije mogao poštom poslati zbog nedavnog požara u IRB-u.

Bivši predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić je optužen da je zloupotrebom službene dužnosti, kao član Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a RS-a, pogodovao da preduzeće “Energolinija” iz Zvornika dobije kredit od 19,4 miliona KM iako u tom trenutku nije bilo kreditno sposobno.

Vijeće je odlučilo da se glavni pretres nastavi 2. juna, kada bi se o navedenom spisu trebali izjasniti predstavnici Investiciono-razvojne banke RS-a.

Đorđe Vujatović