Suđenje

Sladojević i ostali: Tužilaštvo traži ukidanje presude “ravnogorcima”

18. Maja 2022.15:12
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se ukine presuda kojom su trojica optuženih oslobođena krivice za izazivanje mržnje prilikom okupljanja “Ravnogorskog pokreta” u Višegradu 2019. godine.

Dušan Sladojević i Risto LečićOptuženi s jednog od ranijih dolazaka na suđenje. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je zatražilo u žalbi da se Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH. Odbrane su ocijenile žalbu Tužilaštva neosnovanom i predložile potvrđivanje oslobađajuće presude.

Tužiteljica Maja Ilić-Stupar je rekla da u prvostepenoj presudi stoji da nije dokazano da su optuženi počinili djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, a da se u obrazloženju navodi da nisu dokazani svi elementi bića djela.

Ona je kazala da je Sud uopšteno naveo da nije pronašao umišljaj, ali da to nije obrazložio za svakog od trojice optuženih. Za Tužilaštvo je sporna i ocjena Suda o snimcima sa spornog događaja, odnosno izvještaj o forenzičkom vještačenju.

“Sud u dijelu navodi da ne prihvata snimak, međutim u drugom dijelu presude navodi da je to i to utvrđeno na osnovu snimka. Ispada da Sud, u dijelu kada ide u korist optuženih, prihvata nalaz”, rekla je Stupar-Ilić.

Osvrćući se na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, tužiteljica je istakla da to pravo podrazumijeva i odgovornost i da ona ne može ugrožavati prava drugih.

“Iz svih ovih razloga presuda je neodrživa i treba biti ukinuta”, kazala je tužiteljica.

Branilac Sladojevića Zoran Perić u odgovoru na žalbu je naveo da je udruženje “Ravnogorskog pokreta” registrovano, da radi u skladu sa svojim statutom, da je prijavilo skup policiji i da nije bio zabilježen nijedan incident.

On je dodao da su optuženi poštovali zakon, a da su senzacionalistički medijski izvještaji stvorili određeni pritisak i strah.

“Ako je to mržnja, onda je izabran pogrešan put. Prvo bi trebalo ukinuti Udruženje”, rekao je Perić.

Advokat Bojan Veselinović osvrnuo se na prigovore na autentičnost snimaka u smislu vremena njihovog nastanka i izdvajanja samo određenih dijelova.

Prema njegovim riječima, optuženi su svoje mišljenje iznijeli u krugu simpatizera i istomišljenika i u tom slučaju se ne može raditi o govoru mržnje.

Optuženi Aleksić i Lečić, koje zastupa Veselinović, nisu prisustvovali žalbenoj sjednici.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbi Tužilaštva.

 

Marija Taušan