Vijest

Sudija Amir Sobo priznao disciplinski prekršaj

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), sudija Općinskog suda u Travniku Amir Sobo priznao je disciplinski prekršaj, odnosno da je sačinio tekst u kojem su preuzeti većinski dijelovi drugih autora.

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Kako je navedeno u disciplinskoj tužbi, sudija Općinskog suda u Travniku Amir Sobo je krajem 2020. godine sačinio tekst koji je objavljen na internetu pod nazivom “Ograničenja ljudskih prava u vrijeme pandemije Covid-19 prema konvenciji za ljudska prava i osnovnih sloboda”, u kojem je, kako je rekla disciplinska tužiteljica Alma Hasanović, preuzeo većinske dijelove drugih autora prikazavši ih kao svoj tekst.

Sobo se tereti da je počinio disciplinski prekršaj “ponašanje sudije u sudu i izvan suda koje šteti sudijskoj funkciji”.

“Ja priznajem ovo što je navedeno u tužbi. Nije postojala namjera da nekoga oštetim, jer ništa nisam dobio time i nisam htio da steknem nešto materijalno od toga (…) Kajem se zbog tog propusta koji se desio”, kazao je sudija Sobo.

Kako je rekao, on nije zloćo koji pokušava sebi nešto da priskrbi na nezakonit način i da je ovaj tekst trebao da bude interni akt.

S obzirom na navode tuženog, Disciplinska komisija je odlučila da se na današnjem ročištu održi i glavna rasprava gdje su provedeni materijalni dokazi i iznesene završne riječi.

Disciplinska tužiteljica Hasanović je kazala da Ured cijeni priznanje, ali je naglasila da se radi o dugogodišnjem sudiji i da su mu morali biti poznata autorska prava. Kako je rekla, Sobo je bio svjestan i morao biti svjestan da je povrijedio pravo autora bez navođenja izvora.

“Smatramo da komisija treba razmotriti i činjenicu da je tuženi prikazao u javnosti rad kao svoj autorski rad”, navela je Hasanović, dodavši da se tuženi nije pridržavao standarda etičkog ponašanja.

Iznoseći završnu riječ, tuženi Sobo je kazao da je rad rađen u elektronskoj formi i da nikada nije dostavljen u štampanom obliku i da mu nije poznato da je postavljen na internet.

Kada mu se javila kolegica čije je dijelove autorskih radova koristio bez navođenja izvora, sudija Sobo je rekao da je odmah reagovao kako bi se tekst povukao.

“Slažem se s kolegicom da postoji procedura kako se nešto radi i publikuje. Zaista se desio jedan propust u tim okolnostima koje utiču na čovjeka da pogriješi”, naveo je Sobo.

Prvostepena disciplinska komisija će donijeti odluku u zakonskom roku.

Emina Dizdarević Tahmiščija