Vijest

Razdvojen postupak za jednog od okrivljenih u predmetu Štrpci

Suđenje za ubistva 20 putnika otetih iz voza u Bosni i Hercegovini 1993. godine ponovo je odloženo a Sud u Beogradu je odlučio da se optuženom bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) zbog bolesti sudi u odvojenom postupku.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Suđenje u predmetu Štrpci ponovo je u zastoju, jer je današnje ročište koje je trebalo da se održi pred Višim sudom u Beogradu ponovo odloženo, zbog bolesti jednog od optuženih za otmicu i ubistvo 20 ljudi iz voza u Bosni i Hercegovini u februaru 1993. godine.

Sud je donio odluku da se suđenje u odnosu na optuženog Jovana Lipovca razdvoji zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, odnosno da se njemu sudi posebno kada bude dovoljno dobro da prisustvuje suđenju.

Od pet optuženih, koliko ih je bilo na početku suđenja, sada je ostalo troje – jedan od optuženih je prošle godine preminuo.

Đorđe Dozet, advokat Lipovca, rekao je Sudu da bi njegov klijent danas trebalo da ide na operaciju i da zato ne može da prisustvuje suđenju. Prethodno ročište, koje je bilo 11. maja, odloženo je jer je tada Lipovac primljen u bolnicu, a ono sredinom aprila – jer mu je tada pozlilo.

Lipovac je, prema optužnici, u vrijeme zločina bio pripadnik VRS-a. Ostalo troje – Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Dragana Đekić, bili su pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici”, čiji je vođa bio Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal 2012. godine osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima.

U optužnici se navodi da su civili nesrpske nacionalnosti oteti iz voza na željezničkoj stanici u Štrpcima odvedeni u školu u Prelevu, gdje su fizički zlostavljani, a zatim u spaljenu kuću u selu Mušići, gdje su pogubljeni.

Posljednji svjedok u ovom predmetu saslušan je u januaru 2021. godine. U međuvremenu ročišta su odlagana a raspravljalo se i o vještačenju svjedoka koje je na kraju Sud, zbog proceduralnih razloga, odbacio.

Svjedok Glišić, koji u vrijeme događaja bio pomoćni kuhar u osnovnoj školi u Prelovu, u julu i oktobru 2020. svjedočio je da poznaje sve optužene i da ih je vidio u školi, te da su svi učestvovali u premlaćivanju putnika. Nakon ovoga, na nekoliko ročišta se diskutovalo o vještačenju njegovog psihičkog zdravlja prije nego ga je sud odbacio.

Ročište u junu 2021. godine nije se održalo jer se jedan od pet optuženih – Ljubiša Vasiljević, nije pojavio pred sudom jer je dobio visoku temperaturu. Preminuo je sljedećeg mjeseca.

U međuvremenu se 2021. penzionisala i predsjedavajuća sudija, pa je zbog promjene u sudskom vijeću cijelo suđenje moralo početi iznova, što je uzrokovalo još jedno odlaganje.

Na ponovnom početku suđenja u aprilu 2021. godine, optuženom Lipovcu je pozlilo. Nakon ukazane medicinske pomoći, doktor je zaključio da on ne može dalje da učestvuje u suđenju.

Sudski proces u predmetu Štrpci počeo je u martu 2019. Iako je prva godina u ovom postupku uglavnom bila efikasna u pogledu svjedoka i svjedočenja, već sa pojavom pandemije koronavirusa u 2020. godini došlo je do prvih odlaganja.

Za kidnapovanje i masakr u Štrpcima pred Sudom BiH sudi se desetorici bivših pripadnika srpskih snaga.

Do sada su dvije osobe osuđene za zločin u Štrpcima: Nebojša Ranisavljević, koji je na 15 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori, i Mićo Jovičić, koji je na pet godina zatvora osuđen nakon što je izjavio da je kriv pred Sudom BiH.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English