Vijest

Disciplinski postupak zbog vrijeđanja u Općinskom sudu u Bugojnu

17. Maja 2022.15:14
Disciplinski postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Bugojnu počet će sredinom juna saslušanjem predsjednice ovog suda, dogovoreno je na pripremnom ročištu.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Janju Pilić, sutkinju Općinskog suda u Bugojnu, za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, te kršenje Kodeksa sudijske etike.

Pilić je, kako je naveo disciplinski tužilac Asmir Baćevac, 15. oktobra 2020. godine vrijeđala daktilografa u kuhinji Suda, te konstatacijom u sudskoj odluci dovela u pitanje rad Suda.

Baćevac je predložio utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Pilić je kazala kako ostaje kod odgovora na tužbu i ne prihvata navode koji joj se stavljaju na teret.

“Kroz dugogodišnji rad sam nastojala poštovati Kodeks ponašanja, vladavinu prava, donositi odluke na vrijeme, te me ovo dovelo u neugodnu situaciju”, rekla je Pilić, dodavši kako je prošlo dugo vremena od događaja za koje se tereti, pri čemu o njima nije sačinjena službena bilješka.

“Druge kolege su nanijele štetu i protiv njih nema prijave, pa me iznenadilo saznanje da je predsjednica Suda podnijela prijavu da sam ja spomenula raspodjelu predmeta u CMS-u u obrazloženju”, kazala je Pilić.

Ona je navela kako smatra da nije povrijedila ugled Suda ovim radnjama.

Na prijedlog tužioca Baćevca bit će saslušana predsjednica Suda u Bugojnu Randžana Hadžibegović-Haračić, te službenici Ivana Jezidžić, Senada Ljubunčić, Dragana Škaro, Damir Pihtarić i Nebojša Prhovac.

Pilić nije imala primjedbi na saslušanje ovih svjedoka, navodeći kako bi i ona saslušala iste svjedoke.

Glavna rasprava zakazana je za 13. juni 2022. godine.

*Nakon održane glavne rasprave u ovom tekstu je precizirano djelo koje se tuženoj stavlja na teret, na način da je “postupanje s pristrasnošću i predrasudama tokom obavljanja službenih dužnosti zbog rase, boje, spola, vjerske pripadnosti, etničkog porijekla, nacionalne pripadnosti, seksualne opredijeljenosti ili društvenog i ekonomskog statusa stranke” izmijenjeno u “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Nermina Kuloglija-Zolj