Vijest

Mahmut Švraka smijenjen sa pozicije glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske

16. Maja 2022.16:48
Prvostepena disciplinska komisija za tužioce donijela je odluku o smjeni Mahmuta Švrake sa pozicije glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Mahmut Švraka
Mahmut Švraka. Foto: BIRN BiH

Odlukom je utvrđena disciplinska odgovornost Švrake zato što je propustio postupiti u skladu sa odredbama pravilnika o automatskom upravljanju dodjele predmeta TCMS-u. Pravilnik VSTV-a “zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a”, navodi se u saopštenju.

Prema odluci Disciplinske komisije Švraka je propustio poduzeti potrebne radnje za otklanjanje eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti te propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a.

Švraka se tereti da je u periodu od najmanje pet godina propustio u Republičkom javnom tužilaštvu osigurati raspodjelu predmeta putem TCMS-a, za čiju primjenu je odgovoran.

Prilikom izvođenja završnih riječi, Švraka je kazao da neke predmete zbog nove oznake nije bilo moguće raspodijeliti putem TCMS-a automatskim putem, te da je on kao glavni republički tužilac poduzeo zakonom predviđene radnje.

U saopštenju VSTV-a ističu da je Švraka je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske te je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”, iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član VSTV-a, čime je počinio nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti te propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a.

Švraka se disciplinskom tužbom tereti da je u periodu od najmanje pet godina propustio osigurati obavezu da se za uposlenike provedu personalizirane sigurnosne provjere te propustio postupiti po nalogu od 17. jula 2019. godine, prema kojem su sve institucije obavezne da provedu provjere shodno Zakonu o zaštiti ličnih podataka.

Kako se navodi u saopćenju VSTV-a, odlučeno je da Švraka bude premješten na funkciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

 

Irvin Pekmez