Vijest

Produžen pritvor za dva mjeseca Željku Radovanoviću i ostalima iz akcije “Ira”

13. Maja 2022.12:05
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Državnog tužilaštva te je Željku Radovanoviću i još šestorici osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal u vezi s krijumčarenjem velikih količina opojnih droga, pranjem novca, prometovanjem oružjem i drugim krivičnim djelima, produžio pritvor u trajanju od dva mjeseca.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora Radovanoviću, Igoru Vilotiću, Samiru Alagiću, Anđelku Đokiću, Miši Rosiću, Saši Kovačeviću i Draganu Muharemoviću navelo da postoji osnovana bojazan da bi osumnjičeni mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze te ponoviti krivično djelo.

“Tužilaštvo smatra da se samo produženjem pritvora može nesmetano obavljati istraga”, kazala je tada na ročištu tužiteljica Bojana Jolović, dodavši da složena analiza kriptovanih aplikacija Anom i Sky, koje su koristili pojedini osumnjičeni, dodatno potkrepljuje osnovanu sumnju.

Njima je ranije Sud BiH odredio pritvor u trajanju od 30 dana, a skupa s njima je tada pritvoren i sudija Osnovnog suda u Bijeljini – Odjeljenje u Loparama Jovan Savić i Miroslav Pajić, kojima je Sud rješenjem ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane sastajanja s određenim osobama te približavanje na udaljenost manju od 50 metara.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, kod osumnjičenog sudije Savića se jedan od članova grupe interesovao za ishod svoje presude na Vrhovnom sudu Republike Srpske. Osumnjičeni je putem njemu poznatih lica saznao kako je presuda ukinuta i na taj način odao službenu tajnu, dok se isti član grupe interesovao za pritvor u tom predmetu.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zaprimljena zvanična informacija Državnog tužilaštva o vođenju istrage protiv sudije Savića, kao i da će Ured zatražiti njegovo privremeno udaljenje od dužnosti.

Krajem aprila određen je pritvor i Goranu Radiću, osumnjičenom za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi.

Tužilaštvo je ranije navelo da se radi o nekoliko kriminalnih grupa koje su krijumčarile drogu iz Holandije i Njemačke u BiH, zatim da su prometovale oružjem i vojnom opremom, te činile druga krivična djela, poput nasilničkog ponašanja.

Aida Trepanić