Suđenje

Okončano izvođenje dokaza Tužilaštva na suđenju za višestruko silovanje i zlostavljanje u Velikoj Kladuši

13. Maja 2022.14:26
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedočenjem zaštićenog svjedoka F-1 bez prisustva javnosti i ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva, nastavljeno je suđenje Senadu Salkiću, optuženom za ratni zločin počinjen 1994. godine na području Velike Kladuše.


Kantonalni sud Bihać. Foto: BIRN BiH 

Kao i kod prethodnog, i tokom saslušanja F-1, posljednjeg svjedoka Tužilaštva, javnost je bila isključena.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Salkića, po četiri tačke, za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji Velike Kladuše između pripadnika Petoga korpusa Amije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Salkić se, prema navodima optužnice, tereti za fizičko zlostavljanje i nečovječno postupanje prema pripadniku Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne i njegovoj supruzi, kao i prema tri civila koja su se nalazila u kućama pripadnika NOAPZB-a, kojima je nanosio tjelesne povrede, usljed čega su oštećeni trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, kao i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja. Prema navodima optužnice, Salkić je višestruko silovao tri žene.

Na ovom ročištu je Odbrana konstatovala da će im biti potrebna dva radna dana za izvođenje dokaza.

Suđenje će biti nastavljeno 31. maja, kada će, osim svjedoka Odbrane, u svoju korist svjedočiti i optuženi.

 

Amila Žunić