Vijest

Uskoro ročište po žalbi na presudu kojom je zaključeno da su aktivistkinje diskriminisane od MUP-a RS-a

11. Maja 2022.15:41
U banjalučkom Okružnom sudu je za 16. maj zakazano ročište po žalbi Pravobranilaštva Republike Srpske (RS) na presudu Osnovnog suda u Banjaluci, koji je presudio u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Ninić-Vranješ nakon njihovih tužbi protiv RS-a zbog diskriminatornog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).


Aleksandra Ninić-Vranješ i Sofija Grmuša ispred Osnovnog suda u Banjaluci Foto: BIRN BiH

Presudom iz decembra 2020. godine banjalučki Osnovni sud je utvrdio da su Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić-Vranješ trpjele diskriminaciju od strane pripadnika MUP-a RS-a. Njih dvije bile su aktivne članice neformalne grupe “Pravda za Davida”, a RS odnosno MUP su tužile zbog “kontinuirane diskriminacije”.

U presudi je konstatovano da je “tužena putem Ministarstva unutrašnjih poslova izvršila neposrednu, višestruku i produženu diskriminaciju, čime je povrijedila pravo tužiteljica na jednako postupanje i to zbog oblika diskriminacije”. Sud je tada MUP-u zabranio dalju diskriminaciju.

“Na ročištu pred drugostepenim sudom izvešće se materijalni dokazi izvedeni na glavnoj raspravi pred prvostepenim sudom, te će se saslušati tužiteljice i svjedoci”, piše u Rješenju Okružnog suda, u koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid.

Ninić-Vranješ i Grmuša su MUP i RS tužile nakon što im je u novembru 2019. godine, dok su sjedile na klupi na Trgu Krajine, prišlo nekoliko policajaca, upozorilo ih da ne mogu sjediti na klupi i naposljetku ih primoralo da je napuste.

Sud je u presudi utvrdio da od strane policije postoji uznemiravanje, maltretiranje čestim bezrazložnim legitimisanjima i prilascima, što može dovesti i do osjećanja poniženja.

Ninić-Vranješ za BIRN BiH je kazala da očekuje da Sud potvrdi prvostepenu presudu.

“Sve je već rečeno i kontinuirana diskriminacija je dokazana”, kazala je Ninić-Vranješ.

Grmuša je za BIRN BiH rekla kako očekuje da Okružni sud potvrdi presudu Osnovnog suda, ali s obzirom da je svjesna u kakvom sistemu živimo i kakvo nam je pravosuđe, ne želi ništa da prejudicira. Dodala je da je strašno što policajci za sada “neće krivično odgovarati za sva zlodjela koja su činili prema porodici Dragičević i članovima grupe ‘Pravda za Davida’”.

Ninić-Vranješ i Grmuša su u februaru 2020. godine protiv više banjalučkih policajaca podnijele krivičnu prijavu zbog sumnje da su počinili krivično djelo “povreda ravnopravnosti građana”. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage u tom slučaju.

Vladimir Kovačević