Suđenje

Novalić i ostali: Znao da glasa za nabavku respiratora

11. Maja 2022.13:32
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da je prije glasanja u aprilu 2020. znao da se sedam miliona KM izdvaja za nabavku respiratora.

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak. Foto: BIRN BiH

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Ajdinović je na poziv Odbrane Fahrudina Solaka svjedočio o radu Federalnog štaba civilne zaštite, čiji je član bio od 25. marta 2020. godine, kada je broj članova ovog tijela smanjen. On je rekao da je sjednicama prisustvovao i prije imenovanja.

“Stari saziv je bio dosta veći, česte su bile sjednice. Trajale su po četiri, pet, šest sati. Ostajali smo do dva-tri ujutro”, kazao je svjedok.

On smatra da je broj članova smanjen jer je prvobitni saziv bio “preglomazan” i bilo je potrebno brzo raditi. Naveo je da su im dostavljani zahtjevi medicinskih ustanova, a da je početkom aprila donesena odluka o izdvajanju sredstava za nabavku respiratora.

Ajdinović se prisjetio da je odluka donesena na telefonskoj sjednici i da su se dva puta izjašnjavali, prvo za izdvajanje pet, a onda za sedam miliona konvertibilnih maraka (KM). Kako je rekao, ta sredstva su bila vezana za potrebe koje im je dostavio Zavod za javno zdravstvo, među kojima su bili i respiratori.

On je kazao da je prije sjednice razgovarao sa sekretarom Enesom Memićem, koji mu je potvrdio da se sredstva izdvajaju za respiratore, mada to nije bilo precizirano u odluci.

“Svi su glasali za usvajanje. Čini mi se da nije bilo diskusije”, izjavio je Ajdinović.

On je rekao da su poslije, kada su respiratori stigli i kada su se pojavile informacije da postoje manjkavosti, raspravljali zbog čega u odluci nije bilo navedeno za koju se opremu izdvajaju sredstva.

Kazao je da je za tu, kao i druge odluke glasao bez ičijih pritisaka.

Na pitanja tužioca Džermina Pašića, Ajdinović je potvrdio da nije imao saznanja koji se respiratori nabavljaju, po kojoj cijeni i proceduri, kao ni da li Federalna uprava civilne zaštite ima stručna lica za nabavku medicinske opreme. Braniteljici Marseli Bajramović je rekao da ni u drugim slučajevima nisu razmatrali od koga se i po kojoj cijeni nabavlja.

Svjedok je, na pitanje tužioca da li je zapovjednica Štaba Jelka Miličević znala šta se nabavlja, odgovorio: “Naravno da je znala da se nabavljaju respiratori.” Braniteljica Senka Nožica pitala je svjedoka da li on zna ili pretpostavlja da je Miličević znala da se nabavljaju respiratori, a svjedok je kazao da pretpostavlja.

Nožica je svjedoku rekla da je Memić izjavio da nije znao šta se nabavlja, na šta je Ajdinović kazao da je on njemu rekao da su u pitanju respiratori.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Ensad Korman, koji obavlja poslove direktora Federalne uprave policije, kazao je da je Štab, čiji je član bio, donio tri odluke o izdvajanju sredstava za nabavku medicinske opreme, od kojih je treća bila uopštena za spašavanje stanovništva. Naveo je da je znao da se radi o potrebama koje je iskazao Zavod za javno zdravstvo.

On je rekao da ga je Memić bio pozvao i kazao mu da su mu na mejl poslati materijali za sjednicu.

“Vidio sam da su sve kolege glasale… Dao sam i ja saglasnost”, prisjetio se Korman.

Dodao je da je saznao za respiratore kada su trebali da ih raspodijele i kada su se pojavili izvještaji o problemima.

Tužiocu Mirzi Hukeljiću potvrdio je da nisu raspravljali o ponudama ni postupku nabavke.

Na pitanje sudije Branka Perića da li bi se saglasio s izdvajanjem sredstava da je znao da se nabavljaju respiratori, Korman je rekao da bi ako su bili potrebni građanima, a smatra da su bili potrebni.

Suđenje se nastavlja 13. maja.

 

Marija Taušan