Suđenje

Suđenje Salkiću nastavljeno iskazom zaštićenog svjedoka

29. Aprila 2022.14:45
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedočenjem zaštićenog svjedoka N-1 i bez prisustva javnosti, nastavljeno je suđenje Senadu Salkiću, optuženom za ratni zločin počinjen 1994. godine na području Velike Kladuše.
Kantonalni sud u Bihaću: Foto: BIRN BiH.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) Salkića tereti po četiri tačke, za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji navedene općine između pripadnika Petoga korpusa Amije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Salkić se, prema navodima optužnice, tereti za fizičko zlostavljanje i nečovječno postupanje prema pripadniku NOAPZB-a i njegovoj supruzi, kao i prema tri civila koja su se nalazila u kućama pripadnika NOAPZB-a, kojima je nanosio tjelesne povrede, usljed čega su oštećeni trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, kao i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja. Prema navodima optužnice, Salkić je višestruko silovao tri žene.

Suđenje će biti nastavljeno 13. maja, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok F-1, te priloženi materijalni dokazi Tužilaštva.

 

Amila Žunić