Suđenje

Obradović i ostali: Saznanja o događajima u Novoseocima

28. Aprila 2022.17:01
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sokoca, svjedoci Državnog tužilaštva su govorili o događajima u Novoseocima u septembru 1992. godine.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Slobodan Tomović je posvjedočio da je mobiliziran u maju 1992. godine te da je bio angažovan kao referent bezbjednosti u Drugoj romanijskoj motorizovanoj brigadi. Potvrdio je da je imao na raspolaganju Ladu Nivu, koju je “svako vozio” te da je on prevozio Zorana Markovića, pomoćnika komandanta za bezbjednost.

Svjedok nije osporio da su Ćirko Gašević i Marinko Rajak bili komandanti Izviđačke čete, ali je izjavio da se ne može sjetiti u “kojem periodu je koji bio”. Potvrdio je da je stanovništvo do septembra 1992. napustilo Sokolac, osim stanovništva u Novoseocima te da su vjerski objekti srušeni tokom 1992. u Knežini i Novoseocima.

Upitan o događajima u Novoseocima, Tomović je kazao da je tek sutradan čuo šta se dogodilo. Nakon što mu je predočena ranija izjava u kojoj je naveo da mu je neko rekao “zar ne znaš da su odrađeni Novoseoci”, svjedok je kazao da mu je “samo tako rečeno” i da su poslije kružile priče po Sokocu.

Tužilac Matešić mu je predočio izjavu u kojoj je kazao da mu je “poznato da su muškarci iz Novoseoca ubijeni” te da se “izviđači i vojna policija dovode u vezi sa tim”, što je Tomović potvrdio.

Izjavio je da poznaje Hilmiju Karića iz Novoseoca, koji je imao Yugu, automobil kojeg je “nakon događaja u Novoseocima vozio Ćirko Gašević”. Kazao je da je zadnji put Karića vidio prije događaja u Novoseocima, ali da ne zna objasniti zašto je Yugu vozio Gašević.

Kada mu je predočena izjava, on je potvrdio da su “kolale priče” da je i Ćirko bio uključen u taj događaj te je potvrdio da je bio u Novoseocima kada se oružje oduzimalo po naredbi Markovića i da su izdavali potvrde o predaji.

Nakon što mu je u sudnici pušten videosnimak, Tomović je potvrdio da se i on nalazi na snimku, na kojem govori da “oko vraćanja oružja nije bilo nikakvih problema”. Na videu je prepoznao i Momčila Pajića.

Na upit Miodraga Stojanovića, branioca četverooptuženog Gaševića, Tomović je rekao da nije tačno da je Karić dao ključeve auta Slobodanu Gaševiću, bratu optuženog Gaševića koje je, kako je naveo branilac, vratio Karićevom sinu nakon rata.

Za zločine u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Slavko Kosorić je izjavio da je tokom čitavog rata bio angažovan u vojnoj policiji, čiji je komandir bio Pajić. Kazao je da je “čuo neke informacije” šta se dogodilo sa mještanima u Novoseocima.

Tužilac Matešić mu je predočio izjavu iz 2020. u kojoj je kazao da je čuo kako je negdje blizu sela vođena rasprava između “opštinara i komande”, kada je “pala odluka da se mještani pobiju”, nakon čega je Kosorić kazao “ne znam”. U ranijoj izjavi je naveo i da je dobio naredbu da ode na smetljište na Ivan polju, gdje je vidio pobijene leševe, što je svjedok potvrdio.

Nakon upita predsjedavajuće Sudskog vijeća Dalide Burzić, kazao je da je zaključio da se radi o Novoseočanima.

Na upit Odbrane, Kosorić je, između ostalog, izjavio da je vidio Mileta Gaševića iz Ćilimare u Novoseocima.

Zbog osam proturječnosti tokom Kosorićevog svjedočenja, tužilac Matešić je rekao da ulaže zapisnik o saslušanju kao dokaz.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. maj.

Aida Trepanić