Suđenje

Počelo suđenje za ratne zločine počinjene na području Vlasenice

27. Aprila 2022.15:41
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu počelo je suđenje Stevi Mumoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području Vlasenice.


Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Izvor: BIRN BiH

Tužilac Tarik Crnkić pročitao je optužnicu, u kojoj je navedeno da je Stevo Mumović u Vlasenici, u večernjim satima neutvrđenog dana početkom maja 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade Stanice javne bezbjednosti (SJB), u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti.

Kako je pročitano, Mumović je, zajedno s još jednim pripadnikom policije, izvukao Džemala Ambeškovića iz pritvorske prostorije i počeo ga tući. Zatim su ga odveli na sprat zgrade SJB-a, gdje su ga nastavili udarati, nanijevši mu na taj način snažne tjelesne i duševne patnje i bol.

Mumović je nakon toga, zajedno sa četvoricom pripadnika policije, na hodniku SJB-a počeo tući po glavi i tijelu Ismeta Hasanovića, koji je od tih udaraca izgubio svijest. Kad je došao svijesti, odveden je na sprat, u prostoriju u kojoj se nalazila policijska oprema, gdje su ga nastavili tući raznim predmetima, pročitao je tužilac.

“Ispitivao ga je istovremeno kome pripada i da li ima naoružanje, a sve je trajalo oko sat i po vremena. Zatim su ga odveli u susjednu prostoriju SJB-a, gdje mu je jedan pripadnik policije prišao i prislonio pištolj na prsa, govoreći mu: ‘Hoćeš li pričati ili ne?’ Nastavio ga je udarati, nanoseći mu na taj način snažnu tjelesnu i duševnu bol, nakon čega su ga vratili u pritvorsku prostoriju”, navodi se u optužnici.

Kako je pročitao Crnkić, Mumoviću se također stavlja na teret da su 2. maja 1992. godine u Vlasenici, on i još jedan pripadnik policije SJB-a, odjeveni u uniforme rezervne policije i naoružani puškama i pištoljima, došli do kuće Hajrudina Bobića u Vlasenici, te mu naredili da krene s njima kako bi dao izjavu. Potom su ga policijskim vozilom marke Golf odvezli u prostorije SJB-a, gdje su ga uveli u salu koja se nalazila na spratu zgrade. U sali je bio još jedan uniformisani rezervni policajac, da bi ga zatim počeli ispitivati o naoružanju i stražama.

“Počeli su ga tući gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama, a Stevo Mumović mu je pokazivao natekle šake, govoreći mu: ‘Vidi šta ste mi vi, balijaći, napravili.’ Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije s maskama na glavama, koji su se pridružili premlaćivanju osobe, koju su oborili na pod, a zatim počeli gaziti vojničkim čizmama koje su imali na nogama. To je trajalo oko sat vremena, prilikom čega mu je Stevo Mumović udarcem nogom nanio povredu iznad gornje usne, gdje i danas ima ožiljak”, stoji u optužnici.

Tužilac Crnkić je u uvodnoj riječi kazao kako je moguće da će doći do promjene samog činjeničnog opisa optužnice, ali da će utvrditi da je optuženi kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo će saslušati osam svjedoka, od čega je jedan s mjerama zaštite, dok će biti pročitan i iskaz svjedoka koji je izjavu dao na opće okolnosti u Vlasenici.

Branilac Goran Dragović je naveo kako na današnjem ročištu neće iznositi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. juni, kada će biti saslušana tri svjedoka, od kojih je jedan pod mjerama zaštite.