Vijest

Novinar BIRN-a BiH dobitnik drugog mjesta međunarodne nagrade “Fetisov”

22. Aprila 2022.18:21
Haris Rovčanin dobitnik je druge međunarodne nagrade “Fetisov” za 2021. godinu u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

This post is also available in: English

Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Rovčanin ranije je proglašen finalistom a na današnjem proglašenju pobjednika, koje je održano online, saopšteno je da su pobjednici izabrani u teškim vremenima kada se širom svijeta vode borbe protiv nepravde, borbe za mir i pomirenje.

Pobjednike je u videu objavljenom na društvenim mrežama nagrade proglasio Aidan White, počasni savjetnik novinarskih nagrada “Fetisov” i predsjednik organizacije “Mreža za etičko novinarstvo”.

“Ove pobjedničke priče pokazuju zašto je novinarstvo koje govori istinu važno za sve nas. Čestitamo im. Napravili su dobar posao i promijenili su živote ljudi”, rekao je White.

Serijal od četiri teksta Rovčanina, od kojih je u dva koautorica i Albina Sorguč, koja je u vrijeme objave teksta bila dio tima BIRN-a BiH, nagrađen je za izvanredan doprinos miru.

Rovčanin navodi kako mu ova nagrada znači kao podstrek za budući rad.

“Nagrada za međunarodni doprinos miru mi svakako puno znači, posebno kao veliki podstrek u karijeri i za nastavak uspješnog rada”, kaže Rovčanin i dodaje kako je nagrađen BIRN BiH za kvalitetan i posvećen rad.

U ovoj kategoriji ostali dobitnici su sirijsko-švedski dvojac Ali Al Ibrahim te Khalifa Al Khuder s pričom “Sirijska zlokobna, ali unosna trgovina mrtvim tijelima”, i Olatunji Ololade iz Nigerije s pričom “Dječaci koji su zamijenili nogomet za metke”.

Serijal nagrađenih tekstova čine dva istraživanja – o neprocesuiranim za genocid u Srebrenici “Komandanti vojne policije izbjegli odgovornost za srebrenički genocid” i “Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom”, reportaža “Porodice vojnika Armije BiH iz ‘Vranice’ 28 godina čekaju pravdu i traže nestale”, i analiza “BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama”.

Međunarodna nagrada “Fetisov” promovira univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”.

Kategorija za izvanredan doprinos miru nagrađuje serijal tekstova sa antiratnim temama koje su napravile važan doprinos izgradnji mira i širenju ideje o tome da je ljudski život od najveće vrijednosti. Nominirane priče su fokusirane na pitanja međunarodnog razoružavanja, smanjenja ili okončanja nacionalnih ili međunarodnih sukoba, podrške nacionalnim i međunarodnim zajednicama koje održavaju mir, navodi se u opisu ove kategorije nagrade “Fetisov”.
Ostale tri kategorije su za doprinos ljudskim pravima, izvanredno istraživačko izvještavanje i izvrsnost u izvještavanju o ekologiji.

Ove godine pristiglo je nešto manje od 400 prijava iz 80 zemalja diljem svijeta, a u četiri kategorije odabrano je 13 pobjednika.

Ciljevi nagrade su da promovira moderno novinarstvo kao jedinstvenu profesiju koja doprinosi transformaciji života pojedinaca, zajednica i svijeta u cjelini, širi riječ o nadahnjujućim djelima nominiranih i pobjednika, i poveže novinare kao zajednicu ljudi koji slično razmišljaju i žele da podignu novinarstvo na potpuno drugi nivo i dostignu nove zahtjeve.

U opisu nagrade stoji kako se globalnim godišnjim natjecanjem za novinare želi napraviti razlika kod novinara koji skreću pažnju na važne teme i imaju veliki utjecaj, nagraditi novinare ozbiljnom novčanom nagradom za njihov posvećeni posao i pomoći nominiranim i pobjednicima da postignu veću vidljivost objavljujući njihov rad na stranici nagrade i u štampanim medijima.

Ovogodišnji žiri čine Ann Cooper i Bruce Shapiro iz Sjedinjenih Američkih Država, Barbara Trifonfi iz Austrije, Christophe Deloire iz Francuske, Christopher Warren i Julianne Schultz iz Australije, Eva Markačeva iz Rusije, Kaarle Nordenstreng iz Finske, Mariana Santos Portugal/Brazil, Nikos Panagiotou iz Grčke te Ricardo Gutierrez iz Belgije.

Tadašnja novinarka BIRN-a BiH Sorguč te Emina Dizdarević su 2019. godine ušle u uži krug za međunarodnu nagradu “Fetisov” u kategoriji za izvanredan doprinos miru sa serijalom tekstova o ratnim zločinima i tranzicijskoj pravdi.

 

    Nermina Kuloglija-Zolj


    This post is also available in: English