Suđenje

Suđenje za zločine u Velikoj Kladuši bez prisustva javnosti

21. Aprila 2022.13:36
Suđenje Senadu Salkiću, koji je optužen za ratni zločin počinjen u Velikoj Kladuši 1994. godine, nastavljeno je pred Kantonalnim sudom u Bihaću bez prisustva javnosti.

Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

Tokom izvođenja dokaza Kantonalnog tužilaštva, na suđenju su saslušana tri svjedoka, od čega dva vještaka psihologa i neuropsihijatra, te su pročitani iskazi dva umrla svjedoka.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Salkića po četiri tačke za ratne zločine nad civilima na teritoriji općine Velika Kladuša počinjene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji navedene općine između pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Prema navodima optužnice, Salkić je u novembru 1994. godine došao u selo Stabandža, gdje je u porodičnoj kući fizički zlostavljao pripadnika NOAPZB-a i njegovu suprugu, kao i još tri civila koja su se nalazila u kućama pripadnika NOAPZB-a. Uz to, Salkić se tereti za višestruko silovanje tri žene.

Suđenje će biti nastavljeno 29. aprila, kada je planirano saslušanje dva zaštićena svjedoka, N-1 i F-1.

Amila Žunić