Suđenje

Abdić i ostali: Krajem aprila završne riječi na suđenju za ubistvo generala Šantića

15. Aprila 2022.13:26
Na suđenju Hamdiji Abdiću i petorici optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać, svjedok Odbrane je govorio o saznanju u vezi s njegovim nestankom.


Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH 

Mirsad Felić je izjavio da je bio pripadnik voda Vojne policije 502. brigade Petoga korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), čiji je komandir bio Jasmir Topal. Kazao je da su kao patrola bili u zoni Gata-Bugar, gdje su imali punkt i boravili u jednoj kući.

“Osmoga marta nas trojica-četvorica smo cijelu noć proveli na Bugaru. Sa mnom je bio Mirsad Kurtović i još nekoliko vojnika”, rekao je Felić.

Na pitanje Huseina Mušića, branioca drugooptuženog Dede Karabegovića, da li su imali telefon i vozilo, svjedok je odgovorio da nisu.

Odbrana je tražila od svjedoka da objasni šta se desilo narednog dana.

“Sutradan sam otišao kući i bio sam slobodan nekoliko dana. Kad sam se vratio u kasarnu, saznao sam da je nestao general Vlado Šantić”, kazao je svjedok.

Mirsad Mešić, branilac trećeoptuženog Jasmira Topala, pitao je svjedoka da li potvrđuje da je cijelu noć bio na Bugaru i da je s njim u patroli bio i Mirsad Kurtović, što je svjedok i potvrdio.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) Amir Midžić nije imao pitanja za svjedoka, jer je, kako je objasnio, njegov iskaz u potpunosti kontradiktoran iskazu Mirsada Kurtovića, koji je prethodno svjedočio. Kurtović je, prema Midžićevom mišljenju, u detalje opisao šta se dešavalo, a što je potvrđeno iskazima drugih svjedoka.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović optuženi su da su 8. na 9. mart 1995. godine odveli Vladu Šantića u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zadobio vidne povrede na glavi. Zatim je Šantić automobilom mercedes odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. Narednog dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih povreda podlegao je i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 29. april, Tužilaštvo će iznijeti završnu riječ, dok će završna riječ Odbrane biti iznesena 20. maja.

 

Amila Žunić