Suđenje

Nanić i ostali: Bez informacija o zlostavljanju pritvorenika

4. Aprila 2022.16:51
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Zijad Nanić izjavio je da je ispitivao pritvorenike u Bužimu, ali da mu se niko od njih nije požalio da je zlostavljan.
Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Nanić je kazao da je, kao pomoćnik komandanta 505. bužimske brigade, bio zadužen za obavljanje razgovora sa pritvorenicima s ciljem dobijanja informacija o bezbjednosnim pitanjima i dokumentovanju ratnih zločina. Tom prilikom, kako je rekao, nisu mu se žalili na zlostavljanje, a ne sjeća se da su imali modrice ili podlive.

“Mogao je doći neki koji je pretučen prilikom zarobljavanja”, kazao je Nanić.

On je rekao da mu ni predstavnica “Crvenog krsta”, koja je posjećivala pritvor, nije ukazala na te probleme.

“Bile su pohvale za tri obroka. Jedino je bio prigovor što je puno ljudi na malom prostoru”, kazao je optuženi, dodavši da nije bilo uslova za proširenje prostora.

Nanić je rekao da bi, da je dobio neku žalbu pritvorenika, to prenio komandantu.

On je naveo da se s preseljenjem brigade u bivši hotel “Radoč” ukazala potreba za pritvorom za borce koji nisu išli na liniju i da je naredbu o njegovom formiranju donio komandant, a da je on bio zadužen da sastavi prijedlog za obezbjeđenje. Dodao je da su u taj pritvor kasnije smještali zarobljene “autonomaše” i srpske vojnike, koji su tu boravili do prebacivanja u Bihać.

Optuženi je govorio o aktivnostima i zaduženjima koja je imao krajem 1994. i početkom 1995. izvan sjedišta brigade u Bužimu. Kazao je da su se u novembru vodili sukobi i da je krajem mjeseca kolabirao na liniji. Naveo je da mu je u Bihaću konstatovana upala pluća i da mu je ljekar prepisao terapiju i mirovanje.

“Rekao mi je: ‘Petnaest dana ne smiješ ni u WC’”, kazao je Nanić, dodavši da je terapiju primao kod sestre u stanu, jer nije htio remetiti prostor za ranjenike koji su pristizali.

Ispričao je da je poslije bolovanja bio upućen na istureno komandno mjesto, a da ga je komandant često upućivao da obilazi linije.

Govoreći o poziciji pomoćnika komandanta, rekao je da je naređenja dobijao od komandanta, a da je u stručnom smislu izvještavao pomoćnika komandanta korpusa. On je, kako je naveo, naređenja izdavao samo svojim referentima, a za Vojnu policiju bio je zadužen komandant.

Dodao je da je komandant davao naredbe za upotrebu Vojne policije, a da je on mogao da daje prijedloge. Kazao je da nije dobijao ni izvještaje o kršenju discipline ili krivičnim djelima. Kako je rekao, krivične prijave bi sastavljao pomoćnik komandanta za pravne poslove, a potpisivao bih ih komandant.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu u periodu od novembra 1994. do avgusta 1995. godine, optužnica s Nanićem tereti Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Vijeće je prihvatilo zahtjev Tužilaštva da Nanića unakrsno ispita na narednom ročištu, zakazanom za 9. maj.

 

Marija Taušan