Suđenje

Predrag Lažetić: Svjedoci samo iz priča čuli o dešavanjima u “Samačkom hotelu”

31. Marta 2022.16:29
U nastavku suđenja Predragu Lažetiću za ratni zločin počinjen u Gacku, pred trebinjskim Okružnim sudom svjedok Odbrane Željko Nikolić rekao je da poznaje optuženog, ali da nisu pripadali istoj vojnoj jedinici.

Sudnica Okružnog suda u Trebinju.Sudnica Okružnog suda u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Nikolić je ispričao kako je 28. maja 1992. godine ranjen i kako je bio u bolnici u Nevesinju, a mjesec i po do dva nakon toga je proveo na kućnom liječenju u selu Novi Dulići.

Na pitanje Odbrane da li je čuo za “Bijele orlove”, svjedok je odgovorio potvrdno, ali je naveo da on nikada nije bio u toj formaciji, kao ni niko od Nikolića iz Gacka koje on poznaje.

“Ja sam nosio SMB uniformu. Ne znam kakvu su imali ‘Bijeli orlovi’, čuo sam da su nosili šarene uniforme”, kazao je Nikolić.

Svjedok je rekao kako je samo iz priča tokom rata čuo da su u “Samačkom hotelu” Termoelektrane “Gacko” zatvarani Bošnjaci.

Na konstataciju tužiteljke Bojane Marković da je u junu 1992. godine bio u istoj jedinici kao i optuženi Lažetić, “Vojna pošta 7441”, Nikolić je kazao da to nije tačno.

Optužnica tereti Predraga Lažetića da je u junu 1992. godine u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane “Gacko” fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Radenko Govedarica je ispričao da je u junu 1992. godine bio u porodičnoj kući u selu Miholjače, jer je morao da održava kuću, budući da su mu dva brata bila mobilisana.

“Ja sam bio u pripravnosti, kod kuće sam imao SMB uniformu, ali je nisam nosio”, rekao je svjedok.

Optuženog je, kako je naveo, poznavao iz viđenja, ali ga, tvrdi, nije viđao za vrijeme rata. U svom svjedočenju Govedarica je kazao da nikada za vrijeme rata nije bio u “Samačkom hotelu” i da je iz priča čuo da su tamo zatvarani muslimani.

Na pitanje Odbrane da li mu je poznato da je u hotel išao njegov otac Gligor sa braćom, svjedok je odgovorio da otac sigurno tamo nije išao, jer nije imao razloga, i da su u kući uvijek svi znali gdje se ko nalazi.

O navodnom očevom odlasku u hotel saznao je iz jedne knjige, u kojoj je, kako je rekao, bilo mnogo neistina i dezinformacija.

Odgovarajući na konstataciju tužiteljke da je pripadao formaciji “Bijeli orlovi”, svjedok je kazao da nije nikad.

Treći svjedok Odbrane Nenad Prstojević rekao je da uopšte ne poznaje optuženog, ali da je poznavao njegovog brata Branimira, jer su zajedno išli u srednju školu.

Prema Prstojeviću, netačna je tvrdnja tužiteljke da je u junu 1992. godine zajedno sa optuženim bio u istoj jedinici, “Vojna pošta 7441”.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 4. maj.

Nikolija Bjelica-Škrivan