Vijest

Crnogorska policija štiti aktivistu od prijetnji ruskog nacionaliste

31. Marta 2022.14:41
Crnogorska policija je u četvrtak obećala da će osigurati bezbjednost aktiviste za ljudska prava Aleksandra Saše Zekovića, nakon što mu je ruski nacionalistički ekstremista Vladislav Pozdnyakov uputio prijetnje putem interneta, tvrdeći da će “platiti za svoje laži”.

This post is also available in: English


Osnivač ruske ultranacionalističke online grupe “Muška država” Vladislav Pozdnjakov na plaži u Crnoj Gori. Foto:Telegram/Vladislav Pozdnjakov

U četvrtak su iz policije Crne Gore saopštili da se preduzimaju mjere na osiguravanju bezbjednosti aktiviste Aleksandra Saše Zekovića, nakon što je putem interneta primio prijetnje od Vladislava Pozdnyakova, osnivača ruske ultranacionalističke online grupe “Muška država”, koji se navodno u jednom trenutku preselio u Crnu Goru.

Zeković je u srijedu podnio prijavu protiv Pozdnyakova, nakon što je isti u grupi na Telegramu objavio da će Zeković “platiti za svoje laži”.

“Policija je preduzela operativno-preventivne mjere u odnosu na Zekovića. Zaštitićemo njegovo kretanje, posebno u odnosu na mjesto stanovanja. Nakon što policija utvrdi činjenice iz njegove prijave, biće inicirano vršenje procjene njegove ugroženosti”, kazao je šef policije Zoran Brđanin za novinsku agenciju Pobjeda.

Pozdnyakov je u srijedu na Telegramu optužio Zekovića za širenje laži o njemu. Istog dana list Pobjeda je izvijestio da je Agenciji za nacionalnu bezbjednost rekao da će u odmaralištu Budva biti aktivirana bomba ukoliko mediji ne budu pozitivnije izvještavali o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prethodno je, 27. marta, policija evakuisala najveći tržni centar u Budvi nakon lažne uzbune o bombi. Pozdnyakov je na Telegramu objavio da Zeković stoji iza lažnih navoda o bombama.

“Za svoje laži, za tvoje lažne dojave o bombama, odgovaraćeš debelo. Sam si sebi potpisao kaznu”, objavio je Pozdnyakov na Telegramu.

U srijedu su protestanti ispred sjedišta Agencije za nacionalnu bezbjednost u Podgorici pozvali vlasti da zaštite Zekovića, dok su neke opozicione stranke i organizacije takođe apelovale na vlasti da reagiraju.

“Vlasti se moraju suprotstaviti pojedincima i grupama koje nastupaju sa ekstremnih proruskih pozicija kako bi podrivali ionako oslabljenu vladavinu prava i demokratiju u Crnoj Gori”, izjavio je Zeković za medije.

Zeković je 16. marta pozvao vlasti da istraže navode da Pozdnyakov sada živi u Crnoj Gori.

Pozdynakov je 14. februara objavio video na Telegramu u kome je rekao da sada živi u Podgorici. On je objavio i slike crnogorskih odmarališta Perasta i Budve. Policija je kasnije izvijestila da je Pozdnyakov napustio Crnu Goru.

Pozdnyakov je Rusiju napustio nakon što mu je izrečena uvjetna kazna od dvije godine zatvora za poticanje na mržnju prema ženama 2018. godine. Kazna je kasnije ukinuta, ali je tokom 2019. godine četvero članova njegove grupe osuđeno za ekstremističko djelovanje.

“Muška država” usmjerena je na trolanje, uznemiravanje i prijetnje svima onima koje oni smatraju protivnicima “nacionalnog patrijarhata”, posebno ženama.

Ovaj fitnes trener je grupu oformio na ruskoj društvenoj mreži VKontakte tokom 2016. godine. Mnogi njeni članovi otvoreno izražavaju rasizam i mizoginiju, zalažući se za ekstremne desničarske nacionalističke stavove.

 

Samir Kajošević


This post is also available in: English