Suđenje

Bihać: Suđenje Salkiću nastavljeno iza zatvorenih vrata

31. Marta 2022.14:21
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću nastavljeno je suđenje Senadu Salkiću, optuženom za ratni zločin počinjen 1994. godine na području Velike Kladuše, a koje je bilo zatvoreno za javnost.

Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Na suđenju su saslušane tri svjedokinje Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), koje Salkića tereti po četiri tačke za ratne zločine prema civilima na teritoriji općine Velika Kladuša počinjene za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji navedene općine između pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Kako je navedeno u optužnici, Salkić je optužen da je u novembru 1994. godine došao u selo Stabandža, gdje je u porodičnoj kući fizički zlostavljao pripadnika NOAPZB-a i njegovu suprugu, kao i još tri civila koja su se nalazila u kućama pripadnika NOAPZB-a.

Prema navodima optužnice, Salkić se tereti za višestruko silovanje tri žene.

Suđenje će biti nastavljeno 21. aprila, kada će biti saslušana četiri svjedoka, od čega dva vještaka, te pročitan iskaz jedne umrle svjedokinje.

Amila Žunić