Vijest

Naredne sedmice presude za zločine u Vlasenici i Milićima

18. Marta 2022.16:27
Pred Sudom Bosne i Hercegovine 25. marta će biti izrečena prvostepena presuda za zločine počinjene u Zaklopači za koje se terete Radomir Pantić i ostali.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, osim Radomira Pantića, optužilo Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

U završnoj riječi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da petorica optuženih budu proglašeni krivim i osuđeni za zločin u selu Zaklopača u opštini Milići, gdje su 16. maja 1992. ubijeni bošnjački civili. Odbrane optuženih su zatražile oslobađajuće presude, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret, kao i da saslušani svjedoci nisu potkrijepili optužnicu.

U utorak će biti izrečena prvostepena presuda Predragu Bastahu, koji je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Optužnica ga tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervne policije, počinio zločin protiv čovječnosti sa dva pripadnika VRS-a. Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo najstrožiju kaznu za Bastaha, ocijenivši da je bez sumnje dokazana njegova odgovornost za zločin protiv čovječnosti u Vlasenici.

Pred Državnim sudom u utorak počinje i suđenje za zločine počinjene na području Višegrada, za koje se terete nekadašnji pripadnici Višegradske brigade VRS-a Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Prema navodima optužnice, Đuričić zvani “Đure” i Spasojević zvani “Mićo” i “Era” terete se da su od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva s područja općine Višegrad, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema Tužilaštvu, Đuričić je postupao u svojstvu upravnika logora “Uzamnica”, a Spasojević kao stražar u ovom logoru.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Goražda, Ugljevika, Donjeg Vakufa, Foče, Lukavca i Zvornika.

Jasmin Begić