Vijest

Crna Gora pozvana da istraži boravak vođe ruske mrzilačke grupe

17. Marta 2022.12:34
Crnogorski aktivista poziva vlasti da istraže tvrdnje da osnivač ultranacionalističke online grupe “Muška država”, kojoj je Rusija zabranila rad, trenutno živi u Crnoj Gori.

This post is also available in: English


Osnivač zabranjene ruske grupe “Muška država” Vladislav Pozdnjakov.

Crnogorski aktivista Aleksandar Saša Zeković u srijedu je apelovao na vlasti da istraže tvrdnje prema kojima osnivač ruske ultranacionalističke online grupe “Muška država” [Male State] Vladislav Pozdnjakov živi u Crnoj Gori.

Pozdnjakov je navodno napustio Rusiju nakon što mu je 2018. izrečena uvjetna kazna od dvije godine za poticanje mržnje prema ženama. Ta je kazna kasnije poništena. Tokom 2019. četiri člana te grupe iz Habarovska osuđena su za ekstremističko djelovanje.

Zeković je medijima kazao da je njegova organizacija “21. maj” tražila od policije da istraži kako je Pozdnjakov dobio dozvolu boravka u Crnoj Gori.

“Zatražili smo od policije da se bez odlaganja utvrdi da li dalji boravak Pozdnjakova u Crnoj Gori može predstavljati opasnost po bezbjednost Crne Gore i njenih građana. Nadležnim organima su dostavljani i podaci koji olakšavaju njegovu identifikaciju i lokaciju stanovanja”, navodi Zeković u saopćenju za medije.

Pozdnjakov je 14. februara u svojoj grupi na Telegramu objavio video u kome navodi da sada živi u crnogorskom glavnom gradu Podgorici. Takođe je objavio fotografije primorskih odmarališta Perast i Budva.

“Živim u Crnoj Gori, u Podgorici. Tačno preko puta ove zgrade pored centra Delta City. Ako neko ima namjeru i hrabrosti da mi nešto kaže, zna gdje me može naći”, govori Pozdnjakov u videu.

“Muška država” je online ekstremistička organizacija usmjerena na trolanje, uznemiravanje i prijetnje svakome koga smatraju protivnikom “nacional-patrijarhata”, osobito žene.

Fitnes trener Pozdnjakov oformio je tu grupu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte 2016. godine. Mnogi članovi grupe otvoreno izražavaju rasizam i mizoginiju, zalažući se za ekstremne desničarske stavove.

Nakon što je zajednica “Muške države”, koja je brojala 150.000 korisnika, blokirana od VKontaktea 2020. godine zbog poticanja na nasilne radnje, Pozdnjakov je nastavio voditi svoj kanal na Telegramu sa preko 80.000 pretplatnika.

U julu 2021. godine Pozdnjakov je optužen da je vodio kampanju mržnje protiv ruske supruge nigerijskog studenta koji se utopio spašavajući jednog plivača u oblasti Kalinjingrada, na zapadu Rusije.

Pokrajinski sud Nižnji Novgorod u Rusiji je 18. oktobra 2021. godine proglasio “Mušku državu” ekstremističkom organizacijom, te joj je zabranio rad, dok je antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova opisuje kao organizaciju koja promovira ideje “radikalnog patrijarhata s ciljem promjene ustavne strukture zemlje”.

Kanadski novinar Michael Colborne, koji pokriva krajnje desničarske pokrete za istraživački medij Bellingcat, rekao je u utorak da se Pozdnjakov trenutno nalazi u Podgorici.

“Početkom prošlog mjeseca Pozdnjakov je nazvao iz apartmana gdje navodno živi i gdje će živjeti narednih šest mjeseci. Vidio sam kako izvještava o proruskim protestima i slika se negdje u [odmaralištu] Perast”, kazao je Colborne za informativni portal CDM.

Vlasti u Crnoj Gori nisu dosad komentirale navodno prisustvo Pozdnjakova u Podgorici.

“Muška država” je pokrenula online kampanju podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavljujući antisemitske izjave i pozivajući na pogubljenje ukrajinskih vođa.

 

Samir Kajošević


This post is also available in: English