Vijest

Grčki sud blokirao širenje glavne luke iz kineskog sporazuma

16. Marta 2022.13:46
Sud je blokirao proširenje putničke luke Pirej koje je bilo dio razvojnog sporazuma sa jednom kineskom kompanijom vrijednosti 4,3 milijarde eura, jer nije urađena procjena utjecaja na okoliš.

This post is also available in: English


Grčki premijer Kyriakos Micotakis (desno) i kineski predsjednik Xi Jinping (lijevo) posjećuju teretni terminal kineske kompanije Cosco u luci Pirej, novembar 2019. Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU/POOL

Najviši administrativni sud Grčke, Državno vijeće, presudio je u ponedjeljak da su prethodne Vladine odluke o proširenju luke Pirej bile nezakonite, jer vlasti nisu sprovele procjenu utjecaja na okoliš kako se to zahtijeva propisima te države i Evropske unije.

Odlukom se blokira proširenje putničke luke Pirej i izgradnja novog putničkog terminala predviđenog sporazumom kojim se dodjeljuje koncesija za razvoj luke Pirej kineskoj kompaniji “Cosco Group Limited”.

Tokom 2008. godine, kada je konzervativna Nova demokratija bila vladajuća partija, Lučka uprava Pirej (PPA) potpisala je ugovor vrijedan 4,3 milijarde eura, kojim se dodjeljuje koncesija za eksploataciju komercijalne luke u narednih 35 godina kompaniji “Cosco” u cilju razvoja luke u logistički centar.

“Cosco” je potom 2016. godine kupio 51 procenat udjela u PPA za 280 miliona eura uz ugovor o koncesiji koji ističe 2052. godine. Privatizaciju je odobrila Vlada ljevičarske partije SYRIZA pod finansijskim pritiskom trećeg programa ekonomske prilagodbe u skladu sa uvjetima spašavanja te zemlje od strane Evropske unije.

“Cosco” je do ljeta 2021. godine stekao još 16 posto udjela u luci. Kompanija se obavezala da će izvršiti 11 ulaganja u Pirej u vrijednosti od 294 miliona eura.

Ta kineska kompanija je željela proširiti putničku luku Pirej prema jugu, izgraditi još jedan putnički terminal i četiri nova hotelska kompleksa, proširiti terminal za uvoz vozila, izgraditi petospratni parking i osam hektara novih skladišta.

Ali, planovi kompanije “Cosco” za transformaciju Pireja u industrijsku lučku zonu naljutili su stanovnike okolnih mjesta, te su prije četiri godine aktivisti započeli pokret protiv tog razvoja pod imenom Bez luke u Pireju, na čijem je čelu bio nedavno preminuli Sotiris Alexopoulos.

Alexopoulosova kolegica aktivistica Dimitra Vini kazala je za BIRN “naš pokret se borio na ulicama i sudovima. To je opravdalo i Državno vijeće”.

“Projekat za novu luku Pirej, koji je nelegalno započeo prije dvije godine bez prethodno urađene Strateške studije o utjecaju na okoliš, je otkazan. Istom su odlukom otkazani i planovi kompanije ‘Cosco’ za proširenje i nova pristaništa za vozila u Keratsiniju”, navodi Vini.

Istraživanje grčkog novinara Myrto Boutsija za Reporters United otkriva da je na stotine hiljada tona otpada od iskopavanja u luci Pirej bačeno u obližnja ribolovna područja od strane upravitelja luke “Coscoa” uz dozvolu Ministarstva okoliša Grčke.

“Državno vijeće je poništilo odluku ministarstava brodogradnje i okoliša koje, kako smo otkrili tokom istraživanja, nisu odražavale stvarni okolišni utjecaj aktivnosti koje provodi ‘Cosco’”, kazao je Boutsi.

BIRN-ov projekat Kina na Balkanu istražio je i mapirao druge komercijalne aktivnosti Pekinga, dokumentujući ogroman rast kineskog utjecaja u regionu, kao i navode o korupciji, eksploataciji, zagađenju i političkom utjecaju.

 

Eleni Stamatoukou


This post is also available in: English