Vijest

Beograd negira da se “militanti” iz Srbije bore za Rusiju u Ukrajini

14. Marta 2022.14:45
Tvrdnja ukrajinske vojske da se u Srbiji regrutuju "militanti" radi dopunjavanja ruskih okupacionih snaga u Ukrajini izazvala je ljutit odgovor Ministarstva odbrane Srbije.

This post is also available in: English


Ruska oklopna vozila na željezničkoj stanici u Rostovskoj oblasti, Rusija, 23. februara 2022. Foto: EPA-EFE/STRINGER

Srbijansko Ministarstvo odbrane je u nedjelju osudilo “opasnu dezinformaciju” Ukrajine da se regrutuju vojnici iz Srbije za dopunu ruskih snaga u Ukrajni, te je saopštilo: “Zahtijevamo da je odmah povuku.”

“Učešće srpskih državljana u oružanim sukobima u inostranstvu je teško krivično djelo za koje su propisane višegodišnje kazne zatvora”, naveo je ministar Nebojša Stefanović u objavi za medije.

“Srbija je privržena mirnom rješenju ovog konflikta te neće dozvoliti da se na bilo koji način dovede u pitanje njeno mirovno opredjeljenje”, dodaje on.

U nedjelju je Generalštab Ukrajine u operativnim informacijama naveo da “u svrhu hitne nadoknade gubitaka okupacionih trupa” Rusija dovodi vojnike iz sporne oblasti Nagorno-Karabah na Kavkazu, takođe tvrdeći da “je uključen i veliki broj militanata iz drugih zemalja (Sirija, Srbija)”.

Nisu odgovorili na BIRN-ov zahtjev za dodatne informacije o borcima iz Srbije.

Postoje podaci o prisustvu srpskih boraca u ratnim zonama u Ukrajini od izbijanja konflikta 2014. godine. Kasnije objave na društvenim mrežama sa ukrajinskih ratišta omogućile su tužiteljima da dokažu nelegalno vojno djelovanje boraca u Ukrajini.

U februaru 2018. zvaničnik Sigurnosne službe Ukrajine Igor Guskov izjavio je da je najmanje sedmero državljana Srbije pripadalo jedinici pod ruskim vodstvom koja se borila u Ukrajini, a jedan od njih je i ubijen.

BIRN je takođe izvijestio o državljanima Srbije koji se bore u Ukrajini.

Srbija je učešće na inostranim ratištima stavila van zakona još 2014. godine, pri čemu je maksimalna zaprijećena zatvorska kazna za pojedince pet godina, a osam godina u slučaju odlaska u okviru organizirane grupe. Osobe koje takve odlaske organiziraju mogu biti osuđene na deset godina zatvora.

U praksi, međutim, iako su tokom proteklih godina 32 osobe osuđene za odlazak na ratišta u Ukrajini, svi su oni dobili uvjetne kazne. S obzirom da su svi priznali krivicu, nije ni bilo pravih suđenja. U oktobru 2021. godine jedna je osoba osuđena na kućni zatvor zbog oraniziranja odlazaka vojnika tokom 2014.

Milica Stojanović


This post is also available in: English