Vijest

Ukrajina pozvala Međunarodni sud pravde da “zaustavi rusku agresiju”

7. Marta 2022.17:35
Ukrajina je pozvala Međunarodni sud pravde (MSP) da donese hitnu odluku kojom će Rusiju pozvati da obustavi svoje oružane operacije u ovoj zemlji, dok je Moskva odbila da učestvuje na saslušanjima u Haagu.

This post is also available in: English

Sa današnje rasprave u Međunarodnom sudu pravde. Screenshot: media.un.org.

Ukrajinski pravni tim pozvao je danas MSP sa sjedištem u Haagu da što prije reaguje na zahtjev Kijeva za donošenje hitne odluke kojom bi se Rusiji poručilo da zaustavi svoju invaziju na Ukrajinu jer se situacija rapidno pogoršava i sve je veći broj ubijenih.

“Ako sada progovorite jasno i odlučno, nećete djelovati sami: drugi dijelovi međunarodnog pravnog sistema će djelovati zajedno s vama, fokusirajući se na druge aspekte ruske agresije”, rekao je pred Sudom Harold Hongju Koh, pravni zastupnik Ukrajine.

“Ali usred ove široke mreže pravnih aktivnosti, vaša naredba je ključna iskra koja će inspirisati druge nadležne međunarodne organe i agencije da preduzmu dalje korake neophodne za zaštitu mira, bezbjednosti, odgovornosti i ljudskih prava u ovoj krizi koja se brzo produbljuje”, dodao je on.

Ukrajina je zatražila od MSP-a da pokrene “privremene mjere” kojima će Rusiji poručiti da “odmah obustavi vojne operacije započete 24. februara”.

Kijev tvrdi da Moskva opravdava svoju invaziju na Ukrajinu lažnim navodima da je željela da spriječi i kazni “genocid” nad stanovništvom koje govori ruski jezik u pobunjeničkim teritorijama Donjeck i Lugansk, koji imaju podršku Rusije.

Jonathan Gimblett, također pravni zastupnik Ukrajine, istakao je da su “užasne ljudske i ekološke posljedice ruske invazije na Ukrajinu zadovoljile uslov nepopravljive štete i hitnosti koje sud uzima u obzir kada razmatra prikladnost privremenih mjera”.

“Kako koji dan prolazi, sve više života će biti izgubljeno i to vjerovatno brzim tempom, zajedno sa gubitkom života; životi miliona Ukrajinaca nikada više neće biti isti”, rekao je Gimblett pred MSP-om.

Rusija je odbila da učestvuje u ovom slučaju. Njeni pravni zastupnici nisu se pojavili na današnjoj raspravi.

Prazna mjesta odsutnih članova ruske delegacije. Screenshot: media.un.org.

Predsjednica Međunarodnog suda pravde Joan Donoghue rekla je da je ruski ambasador u Holandiji Aleksandar Vasiljevič Šulgin u pismu od 5. marta “naznačio da njegova vlada ne namjerava da učestvuje u usmenom postupku”.

Associated Press je objavio da je kao rezultat toga otkazana sesija u utorak kada je bio red na Moskvu da iznese sudu svoje pravne argumente.

Sudija Donoghue je kazao da će sud donijeti odluku o privremenim mjerama koje traži Ukrajina “što je prije moguće”.

“Putin laže a Ukrajinci umiru”

Ukrajinska delegacija na saslušanju u ponedjeljak. Screenshot: media.un.org.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Istog dana, neposredno prije napada, Putin je izjavio da je “odlučio da izvede specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, u skladu sa “ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći” koje je Rusija ratifikovala sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom dva dana ranije.

“Cilj je da se zaštite ljudi [u Donjecku i Lugansku] koji su osam godina izloženi nasilju i genocidu od strane režima u Kijevu”, kazao je Putin, ne pružajući nikakve dokaze o genocidu.

Anton Korinevič, izaslanik ukrajinskog predsjednika za Krim i predstavnik Ukrajine u MSP-u, rekao je da Rusija pokušava “opravdati svoju agresiju” “užasnom laži” o navodnom genocidu.

“Putin laže a Ukrajinci, naši građani, umiru”, rekao je Korinevič pred Sudom.

Američki advokat David Zionts, koji također postupa u ime Ukrajine, istakao je da “posmatrači UN-a za ljudska prava pažljivo prate sukob u Donjecku i Lugansku od njegovog početka [2014.] do danas”.

“U osam godina izvještavanja, nema nikakvog nagovještaja bilo kakvog čina genocida”, rekao je Zionts.

Njegova kolegica Marney Cheek je naglasila da “jednostavno nema uvjerljivih dokaza” da je Ukrajina počinila djela koja spadaju pod definicijom genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Ona je rekla da je osmogodišnji oružani sukob između vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini “tragično doveo do smrti civila”.

“Ali smrt civila u oružanom sukobu nije sama po sebi genocid”, zaključila je Cheeck.

Milica Stojanović


This post is also available in: English