Suđenje

Odbrana Milenka Macanovića traži prebacivanje predmeta na Kantonalni sud u Livnu

3. Marta 2022.14:50
Na suđenju Milenku Macanoviću, optuženom za zločine počinjene u Ključu 1992. godine, Odbrana je zatražila prebacivanje predmeta s Kantonalnog suda u Bihaću na Kantonalni sud u Livnu zbog, kako je rečeno, jednonacionalnog postupka.
Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

“Svi saslušani svjedoci, ovlaštena službena lica koja su poduzimala istražne radnje, sudija koji je potvrdio optužnicu, postupajući kantonalni tužilac, kao i članovi Sudskog vijeća su Bošnjaci, a istraga i optužnica su jednonacionalne”, kazao je u svom obrazloženju Marinko Brkić, branilac optuženog Macanovića.

Kako je naveo, Tužilaštvo nije saslušalo svjedoke srpske i hrvatske nacionalnosti iako se u izjavama spominju policajci i vojnici srpske nacionalnosti koji bi mogli biti svjedoci. Brkić je dodao i da je optužnica potvrđena na osnovu dokaza koji su prikupljeni prije otvaranja zvanične istrage u postupku, kao i prije dostavljanja svih dokaza od strane Tužilaštva.

Brkić je izjavio da je došlo do opstrukcije pribavljanja dokaza prije glavnog pretresa, a koji bi mogli ići u korist optuženom Macanoviću, s obzirom na to da je postupajući tužilac odbio dostaviti određene tražene materijalne dokaze.

“Tužilac je odbio dio pismenog zahtjeva koji se odnosi na dostavljanje materijalnih dokaza, koji se tiču aktivnog, rezervnog sastava i rada Službe javne bezbjednosti (SJB) Ključ, a koji su korišteni u prethodnim postupcima pred drugim sudovima”, rekao je Brkić i zatražio prijenos predmeta na Kantonalni sud u Livnu.

Svoj zahtjev uputio je zbog, kako je naveo, objektivnog suđenja s obzirom na to da su na tom sudu zastupljene sve tri nacionalnosti i postupak bi bio nepristrasan.

Postupajući kantonalni tužilac Adnan Kapić istakao je da je Tužilaštvo dostavilo tražene materijalne dokaze i spise za kopiranje, a koji se odnose na ovaj predmet, dok je odbilo i nije moglo dostaviti one koji se ne odnose na predmet u postupku.

“Ovakav prijedlog Odbrane je neosnovan i razlozi nisu zakonski. Smatram da prijedlog predstavlja diskriminatoran odnos prema licima u predmetu na nacionalnoj osnovi”, kazao je Kapić.

Macanović se, prema navodima optužnice, tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Vojna pošta Ključ, u junu 1992. godine izvršio ubistvo civila na području ove općine. U optužnici se navodi da je Macanović došao u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić“, u kojoj su bili civili bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prišao dvojici civila i zajedno s policajcem Simom Vujičićem, koji je preminuo 2008. godine, dao im palice da se međusobno tuku. Prema optužnici Macanović je, s vojničkim čizmama na nogama, udario u predjelu glave jednog oštećenog, koji je od tog udarca preminuo na licu mjesta.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Fikret Hodžić rekao je da se glavni pretres odgađa na neodređeno vrijeme, odnosno dok Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ne odluči o zahtjevu o prijenosu ovoga predmeta na nivo drugog kantona.

Amila Žunić