Vijest

Stipendija za novinarsku izuzetnost 2022: Izbor

2. Marta 2022.10:18
Otvoren je godišnji konkurs za dodelu stipendija za novinarsku izuzetnost za 2022. godinu.

This post is also available in: English

Program već petnaest godina zaredom obezbeđuje stipendije u iznosu od 3.000 evra i uredničku podršku novinarima koji žele da izveštavaju o trendovima koji oblikuju društva i demokratiju u četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. 

Rok za ovogodišnje prijave je 31. mart 2022

Kao i obično, prijave treba da se odnose na godišnju temu. Ove godine tema je „Izbor“. Urednik programa, Neil Arun, kaže da tema pruža novinarima priliku da razmisle o svojoj priči u svetlu izbora i odluka koje su je oblikovale. „Osim odgovora na uobičajena novinarska pitanja – ko, šta, gde, kako,  i zašto – pokušaćemo da saznamo kako smo dotle došli i šta su moguća razrešenja“, napiso je u uvodnom tekstu kojim je prestavljena godišnja tema konkursa. 

Godišnji izbor deset stipendista poveren je nezavisnom žiriju, koji čine novinari, urednici i eksperti iz regiona i Evrope. Izabrani stipendisti će u svom radu imati mentorsku podršku urednika programa, kao i podršku regionalne BIRN mreže, prisutne u svim zemljama koje program pokriva. Pored finansijske i uredničke podrške, ovaj program pruža i:

  • Priliku za učešće na uvodnom seminaru na temu tehnike izveštavanja i pisanja priča
  • Priliku za osvajanje dodatnih nagrada u vrednosti od 3.000 do 1.000 evra za tri najbolja teksta
  • Objavljivanje završenih tekstova na regionalnim jezicima, kao i na engleskom jeziku, preko mreže medijskih partnera BIRN-a
  • Članstvo u alumni mreži 

Balkanska istraživačka mreža i ERSTE Fondacija su fond za Stipendiju za novinarsku izuzetnost osnovali 2007. godine. 

Od tada je više od 140 novinara iz četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope učestvovalo u ovom programu za profesionalni razvoj novinara.

Od 2020. godine osim zemalja Balkana program je otoren i za novinare iz zemalja Višegradske grupe.

Novinari koji žele da se prijave mogu upotrebiti zvanični aplikacioni formular. Novinari koji žele da uvećaju svoje izglede za uspešnu prijavu mogu pročitati više o programu programu stipendiranja, uključujući i savete naših urednika kako napisati dobru aplikaciju.

Za više informacija, kontaktirajte nas na  [email protected]

Pratite nas!

Twitter : @Rept_Democracy
Facebook : RDFellovship

    This post is also available in: English