Vijest

Crna Gora razmatra zahtjev za azil pripadnika ukrajinske krajnje desničarske grupe

24. Februara 2022.10:49
Vlasti razmatraju zahtjev za politički azil pripadnika ukrajinskog "Desnog sektora" Rizvana Babayeva nakon što je pritvoren na temelju međunarodne potjernice koju je izdala Rusija.

This post is also available in: English


Pristalice ‘Desnog sektora’ nose portrete svojih saboraca poginulih u borbama na istoku Ukrajine. Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Crnogorske vlasti ograničile su kretanje jednog pripadnika krajnje desničarske ukrajinske grupe “Desni sektor”, Rizvana Babayeva, dok ne odluče o njegovom zahtjevu za politički azil.

On je od decembra zadržan u migrantskom kampu u blizini glavnog grada Podgorice dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore odlučuje o njegovom zahtjevu; njegovo je ime na međunarodnoj potjernici koju je izdala Rusija zbog navodnog krijumčarenja strateški važnih resursa.

U srijedu je njegov advokat Ibrahim Smailović zahtijevao da Ministarstvo razmotri zahtjev njegovog klijenta za azil prije nego što donese bilo kakvu odluku o njegovom izručenju Rusiji.

“Očekujemo od vlasti da odluče o zahtjevu za politički azil, pošto je Babayev žrtva političkog progona od strane Rusije. Takođe, njegovo se zdravlje pogoršava, tako da smo pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da mu dozvoli da čeka na odluku u iznajmljenom stanu u Budvi umjesto u migrantskom kampu,” kazao je Smailović za BIRN.

Krajem januara prošle godine Babayev je uhapšen u Podgorici na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Rusija, te je u zatvoru Spuž zadržan šest mjeseci.

Ministarstvo pravde je 23. septembra iste godine odlučilo da ga izruči Rusiji. Ali, on je 12. decembra podnio Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtjev za azil. Prema zakonu Crne Gore, on ne može biti izručen do donošenja odluke o njegovom zahtjevu za azil.

Ruska međunarodna potjernica iz 2019. godine tereti Babayeva za krijumčarenje strateški važnih resursa tokom sukoba između Rusije i Ukrajine 2014.

Prema ruskom nalogu za hapšenje, istraga o Babayevu pokrenuta je u decembru 2016. godine, ali on je potom pobjegao u Ukrajinu i stekao državljanstvo Ukrajine u aprilu 2017.

U svom zahtjevu za azil Babayev je potvrdio da je bio pripadnik “Desnog sektora”, kojeg Rusija smatra nelegalnom terorističkom organizacijom.

Osnovan u novembru 2013. godine, “Desni sektor” je postao najradikalnije krilo ukrajinskog protestnog pokreta Maidan, koji je srušio tadašnjeg predsjednika Viktora Yanukovycha.

Ta grupa, čija se ideologija opisuje kao tvrdolinijska desničarska nacionalistička, neofašistička i antiruska, postala je politička partija u martu 2014.

Njeni pripadnici su učestvovali u ukrajinskom sukobu tokom 2014. godine, kada je došlo do izbijanja ratnih dejstava na istoku između proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

U srijedu je Ambasada Ukrajine u Podgorici zatražila od Crne Gore da ne izruči Babayeva, navodeći da bi njegova prava mogla biti prekršena u Rusiji.

“Slučaj Babayeva ima znakove političkog progona, jer je on aktivno učestvovao u javnom i političkom životu naše zemlje i pomagao Vojsci Ukrajine i Nacionalnoj gardi Ukrajine. U stanju trenutnog vojnog sukoba izručenje ukrajinskog državljanina Rusiji moglo bi rezultirati kršenjem njegovih prava,” kazali su iz Ambasade za medije.

Ovo nije prvi zahtjev za politički azil u Crnoj Gori od strane građana sa ruskih međunarodnih potjernica.

Crna Gora je 22. oktobra 2021. dala politički azil tajkunu azerbejdžanskog porijekla Telmanu Ismailovu, koji se na ruskoj međunarodnoj potjernici našao zbog navodnog naručivanja plaćenih ubistava.

Crna Gora nije objasnila zašto je Ismailovu dala politički azil, ali su mediji izvijestili da je to bilo zbog poznatog postojanja političkog progona u Rusiji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova 2. februara nije dozvolilo zvaničniku crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova Zoranu Miljaniću da uđe u tu zemlju zbog neslaganja oko odluke Crne Gore da odobri azil za Ismailova.

Samir Kajošević


This post is also available in: English