Vijest

Sutra presuda za zločine kod Bosanske Krupe

17. Februara 2022.12:47
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću završeno je ponovljeno suđenje Safetu Isakoviću, koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika u julu 1995. godine na području Bosanske Krupe.
Kantonalni sud u Bihaću: Foto: BIRN BiH.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Isaković se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Vojske Republike Srpske (VRS), kao komandir interventno-diverzantskog voda “Gazije” u sastavu 505. bužimske brigade ubio jendog zarobljenika. Ovaj vod je u julu 1995. godine, tokom operacija u reojnu Ćorkovače na prostoru “Suhe međe”, zauzeo položaje napuštenih kontejnera UNPROFOR-a.

Prema navodima optužnice, jedan od vojnika VRS-a se predao u zemunici i ležao na podu bez oružja, a optuženi Isaković je ispalio više metaka u njega i ubio ga. Optuženi Isaković je izašao iz zemunice i rekao: “To se ovako rješava”, navodi se u optužnici, uz dodatak da je Isaković Ibrahimu Đuliću, čiji je predmetni postupak razdvojen i koji se brani šutnjom, naredio ubistvo drugog zarobljenika.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Reuf Kapić je zatražio reprodukciju snimka, odnosno videozapisa “Zločin na putu UNPROFOR-a u Kotoranima”. Snimak prikazuje naoružane vojnike u uniformama, kontejnere UN-a, ali i mrtve ljude. Na istom se čuju pucnjava i psovke.

Tužilaštvo je ostalo pri ranije iznesenoj završnoj riječi, dok je advokat optuženog Hasan Veladžić ponovio prigovor na autentičnost prikaznog snimka i istakao da smatra kako je Odbrana optuženog dokazala kroz izvođenje materijalnih dokaza i iskaza svjedoka svoju tezu da optuženi Isaković nije imao moć da naređuje.

“Dokazali smo to i svjedocima Tužilaštva, koji su tokom unakrsnog ispitivanja potvrdili status i položaj optuženog. Smatram da Tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje”, rekao je branilac Veladžić.

U završnoj riječi je istakao da nije dokazan odnos Ibrahima Đulića i optuženog Isakovića, kao ni ko je Đuliću naredio ubistvo koje je počinio, šta je od koga čuo te u kakvom stanju je bio zarobljenik. Odbrana je zaključila da naredba, koja se navodi u optužnici, nije dokazana te da bi optuženi trebao biti oslobođen.

Prvostepenom presudom Isaković je oslobođen optužbi, nakon čega je Kantonalno tužilaštvo uputilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine te je predmet vraćen na ponovni postupak. Na današnjem ročištu Tužilaštvo je ostalo pri ranije izvedenim dokazima, dok je Odbrana uložila još jedan materijalni dokaz.

Presuda bit će izrečena 18. februara.

Amila Žunić