Vijest

Novinar BIRN-a BiH dobitnik međunarodne nagrade “Fetisov”

10. Februara 2022.20:14
Novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Haris Rovčanin dobitnik je međunarodne nagrade “Fetisov” za 2021. godinu u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

This post is also available in: English

Organizatori nagrade “Fetisov” objavili su 10. februara 13 pobjednika u četiri kategorije najavljujući dodjelu nagrada 22. aprila ove godine u Švicarskoj.

Serijal od četiri teksta Rovčanina nagrađen je za izvanredan doprinos miru.

Pobjednike je u videu objavljenom na društvenim mrežama nagrade najavio Aidan White, počasni savjetnik novinarskih nagrada “Fetisov” i predsjednik organizacije “Mreža za etičko novinarstvo”.

On je rekao da je međunarodni žiri ove godine imao rekordan broj prijava i da je “napravio sjajan izbor svjetski važnih priča”.

“One pružaju uvid u vrhunski napisane priče zasnovane na činjenicama i hrabrom izvještavanju”, rekao je White, dodavši kako pobjednici dolaze iz različitih kultura i s različitim iskustvima, ali da svi dijele strast prema kazivanju istine.

“Svaka priča ovdje je nevjerovatna, vrijedna na svoj način, sjajni primjer posvećenog i neustrašivog novinarstva. Zajedno, ove priče su neprocjenjiv skup dokaza da novinarstvo, uprkos svim pritiscima i prijetnjama s kojima se suočavaju redakcije, nastavlja praviti razliku u globalnim naporima za transparentnost, humanost i demokratiju”, kazao je White.

On je objasnio da će organizatori na ceremoniji u aprilu otkriti koja od prva tri mjesta su nagrađene priče osvojile.

Četiri teksta Rovčanina, od kojih je u dva koautorica i Albina Sorguč, koja je u vrijeme objave teksta bila dio tima BIRN-a BiH, izabrani su među tri pobjednika u kategoriji za izvanredan doprinos miru.

Serijal koji je ušao u uži izbor sadržava dva istraživanja – o neprocesuiranim za genocid u Srebrenici “Komandanti vojne policije izbjegli odgovornost za srebrenički genocid” i “Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom”, te reportažu “Porodice vojnika Armije BiH iz ‘Vranice’ 28 godina čekaju pravdu i traže nestale”, i analizu “BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama”.

Međunarodna nagrada “Fetisov” promovira univerzalne ljudske vrijednosti, poput časti, pravde, hrabrosti i plemenitosti, kroz primjere izvanrednih novinara širom svijeta, dok “njihova služba i posvećenost doprinose mijenjanju svijeta nabolje”.

U ovoj kategoriji ostali dobitnici su sirijsko-švedski dvojac Ali Al Ibrahim te Khalifa Al Khuder s pričom “Sirijska zlokobna, ali unosna trgovina mrtvim tijelima”, i Olatunji Ololade iz Nigerije s pričom “Dječaci koji su zamijenili nogomet za metke”.

Kategorija za izvanredan doprinos miru nagrađuje serijal tekstova sa antiratnim temama koje su napravile važan doprinos izgradnji mira i širenju ideje o tome da je ljudski život od najveće vrijednosti. Nominirane priče su fokusirane na pitanja međunarodnog razoružavanja, smanjenja ili okončanja nacionalnih ili međunarodnih sukoba, podrške nacionalnim i međunarodnim zajednicama koje održavaju mir, navodi se u opisu ove kategorije nagrade “Fetisov” .

Ostale tri kategorije su za doprinos ljudskim pravima, izvanredno istraživačko izvještavanje i izvrsnost u izvještavanju o ekologiji. U opisu nagrade se navodi da se proglašavaju tri pobjednika u svakoj kategoriji.

Ove godine pristiglo je nešto manje od 400 prijava iz 80 zemalja diljem svijeta, a u četiri kategorije odabrano je 13 pobjednika. Stručno vijeće Fetisov Journalism Awards (FJA) odabralo je 37 najboljih priča iz 34 zemlje za ovogodišnji uži izbor, koji uključuje 17 zajedničkih radova i 11 prekograničnih istraživanja.

Ciljevi nagrade su da promovira moderno novinarstvo kao jedinstvenu profesiju koja doprinosi transformaciji života pojedinaca, zajednica i svijeta u cjelini, širi riječ o nadahnjujućim djelima nominiranih i pobjednika, i poveže novinare kao zajednicu ljudi koji slično razmišljaju i žele da podignu novinarstvo na potpuno drugi nivo i dostignu nove zahtjeve.

U opisu nagrade stoji kako se globalnim godišnjim natjecanjem za novinare želi napraviti razlika kod novinara koji skreću pažnju na važne teme i imaju veliki utjecaj, nagraditi novinare ozbiljnom novčanom nagradom za njihov posvećeni posao i pomoći nominiranim i pobjednicima da postignu veću vidljivost objavljujući njihov rad na stranici nagrade i u štampanim medijima.

Ovogodišnji žiri čine Ann Cooper i Bruce Shapiro iz Sjedinjenih Američkih Država, Barbara Trifonfi iz Austrije, Christophe Deloire iz Francuske, Christopher Warren i Julianne Schultz iz Australije, Eva Markačeva iz Rusije, Kaarle Nordenstreng iz Finske, Mariana Santos Portugal/Brazil, Nikos Panagiotou iz Grčke te Ricardo Gutierrez iz Belgije.

Tadašnja novinarka BIRN-a BiH Sorguč te Emina Dizdarević su 2019. godine ušle u uži krug za međunarodnu nagradu “Fetisov” u kategoriji za izvanredan doprinos miru sa serijalom tekstova o ratnim zločinima i tranzicijskoj pravdi.

    Semir Mujkić


    This post is also available in: English