Vijest

Crnogorski funkcioner podnio ostavku zbog spora oko grafita Ratka Mladića

10. Februara 2022.17:07
Igor Golubović podnio je danas ostavku na mjesto predsjednika Opštine Pljevalja nakon spora izazvanog njegovim navodnim odbijanjem da ukloni grafite koji veličaju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Igor Golubović (desno) i bivši premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare. Foto: Vlada Crne Gore.

„Zbog određenih nedoumica koje su se pojavile u prethodnom periodu … vođen ljudskom i iskrenom željom da otklonim svaki dio sumnje u ono što je bila moja najbolja namjera i da prekinem svaku dalju polemiku na tu temu koja u ovim vremenima nije potrebna ni Pljevljima ni Crnoj Gori, podnosim neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Opštine Pljevlja“, kazao je Golubović na konferenciji za novinare.

Golubović je rekao da njegovu ostavku mora da potvrdi Skupština Opštine, te naglasio da nikada nije podržavao politiku netrpeljivosti i mržnje.

Do ove situacije je došlo nakon što je Goluboviću 16. januara tokom intervjua za lokalnu Gradsku televiziju upućeno pitanje o zahtjevima za uklanjanje grafita u gradu, uključujući i grafite koji veličaju Ratka Mladića.

Golubović je odgovorio da grafiti neće biti uklonjeni jer su „Pljevlja urbani grad, a jedno od urbanih obilježja je izražavanje volje grafitima, muralima i takvim stvarima“.

Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, koje su dio lokalne vladajuće koalicije u Pljevljima, okrivile su Golubovića za promovisanje ratnih zločinaca i pozvale na njegovu smjenu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović pozvala je rukovodstvo partije da isključi Golubovića zbog postupanja protiv partijskih principa, dok je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović rekao da se ta stranka ograđuje od, kako je naveo, Golubovićevih „nedopustivih“ stavova.

Lokalne vlasti su uklonile grafit dva dana nakon izjave Golubovića.

On je, međutim, kazao da je mislio na sve grafite u gradu.

„To sam prilično jasno objasnio i rekao da je Ratko Mladić presuđeni ratni zločinac i da ga se srpski narod treba da stidi”, rekao je on.

Mediji su objavili da je Golubović bio pod pritiskom da podnese ostavku od strane rukovodstva partije zbog dobrih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom i novim blokovima vladajuće većine u zemlji, koji su 2020. skinuli DPS sa vlasti nakon njenog 30-godišnjeg vladanja.

Pojava grafita Ratka Mladića uslijedila je nakon incidenta u Pljevljima koji se desio u septembru 2020. godine, kada su nepoznati napadači razbili prozore na objektu Odbora Islamske zajednice.

Počinioci, koji nikada nisu procesuirani, bacili su kroz polomljeno staklo poruku kojom se upozorava da će „Pljevlja biti Srebrenica”.

Prošlog juna, Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu potvrdio je Ratku Mladiću doživotnu kaznu zatvora za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperskog djelovanja tokom opsade grada, i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Crna Gora je multietnička država u kojoj nijedna zajednica nema apsolutnu većinu. Oko 45 odsto stanovništva izjašnjava se kao Crnogorci, a oko 29 kao Srbi.

Bošnjaci čine oko 8,3 procenta stanovništva, i uglavnom žive u sjevernim gradovima kao što su: Rožaje, Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica, Plav i Gusinje.

Samir Kajošević


This post is also available in: English