Suđenje

Zijad Nanić i ostali: Tužilaštvo BiH okončalo izvođenje dokaza

7. Februara 2022.16:17
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je izvođenje dokaza na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Bužima.

Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo je u spis uložilo materijalne dokaze, a Odbrane su se prethodno pisano izjasnile na koje od dokaza imaju prigovore, a koje ne spore.

Tužiteljica Marijana Čobović kazala je da odustaje od 340 dokaza i da je većinom riječ o zapisnicima o prepoznavanju.

Darko Samardžić, predsjedavajući Vijeća, kazao je da će na narednom ročištu biti saopštena odluka o prihvatanju dokaza.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

U nastavku suđenja počeće izvođenje dokaza Odbrane prvooptuženog Nanića. Braniteljica Mersiha Delić kazala je da planira pozvati dva svjedoka, kao i da optuženi svjedoči u svoju korist. Takođe je planirano da nalaz iznese vještak vojne struke te da budu uloženi materijalni dokazi.

Nastavak suđenja je 21. februara.

Marija Taušan