Suđenje

Odgođen početak suđenja Halidu Čajdinu

7. Februara 2022.13:28
Kantonalni sud u Mostaru odgodio je početak suđenja Halidu Čajdinu, optuženom za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Konjica, jer još uvijek nema branitelja koji će ga zastupati u ovom predmetu.
Konjic. Foto: BIRN BiH

Optuženog Čajdina prethodno je zastupao advokat Bajro Čilić, koji je kažnjen te je onemogućeno daljnje zastupanje. Čajdinu je ranije dostavljen spisak kako bi izabrao novog advokata, a on je ponovo tražio Čilića.

Kada ga je Sud upozorio da to nije moguće, dodijeljen mu je advokat po službenoj dužnosti Esad Fejzagić. Optuženi je krajem januara pisao Sudu, i u tom dopisu stoji da ne želi dodijeljenog advokata, navodeći kako želi da ga zastupa branitelj Vedran Greda.

Optuženi je upozoren da zloupotrebljava svoja prava i da je ranije trebao reagovati na dodijeljenog advokata, nakon čega je Sudsko vijeće odlučilo da mu dodijeli Gredu za advokata, upozoravajući ga da nema više pravo na izmjene. Suđenje se odgađa na neodređeno, dok se novi advokat ne upozna sa slučajem.

Optužnica tereti Čajdina da je, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 14. aprila 1993. godine u selu Bušćak ubio zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

 

Tajma Tiro Demić