Suđenje

Novalić i ostali: “Srebrenoj malini” ostalo više od 730.000 maraka od respiratora

4. Februara 2022.15:54
Vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ocijenila je da “Srebrena malina” nije bila kredibilna za uvoz respiratora, navodeći da je firmi nakon plaćanja troškova za ovu medicinsku opremu ostalo više od 730.000 KM.

Fikret Hodžić s braniteljicom. Foto: BIRN BiH

Vještakinja finansijske struke Stamena Jovičić je sačinila nalaz o sredstvima koje je “Srebrena malina” uplatila za respiratore i prateće dažbine, kao i o iznosu koji je ostao ovoj firmi, ali i o njenom kredibilitetu.

Ona je izjavila da “Srebrena malina” ne bi mogla izvršiti nabavku respiratora bez avansnih sredstava koja su joj uplaćena nakon ugovora sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ). Predstavila je podatke o prihodima i rashodima firme za tri godine, navodeći da je ostvarivana dobit ispod jedan odsto.

“Nije bila likvidna sve tri godine, pokrivao se minus, krediti su se plaćali, nema vlastitog kapitala”, kazala je Jovičić.

Navodi da je 3. aprila 2020. “Srebrenoj malini” uplaćeno 10.530.000 KM u dvije doznake, a da je sa računa firme za respiratore, sa drugim troškovima, uključujući porez na dodatnu vrijednost (PDV), plaćeno 9.790.292 KM.

“Trebalo je da ostane 739.707 KM”, kazala je Jovičić.

Nalazom je ustanovila da je 383.155 plaćeno za određene stavke, dok je 356.551 KM ostalo. Prije svega, kako je rekla, pokriven je minus od 45.980 koji je “Srebrena malina” imala kad su joj uplaćena sredstva 3. aprila. Dodala je da su plaćane polise, prekršajni nalozi, vraćane pozajmice, krediti i slično, a da je na ime blagajničkog maksimuma podignuto 111.000.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Hodžićeva Odbrana ispitivala je vještakinju da li je određene stavke računala u troškove za nabavku respiratora. Jovičić kaže da nije imala ugovor o posredovanju “Srebrene maline” sa crnogorskom firmom “BTL Medical” vrijedan 150.000 eura, koji nije bio proknjižen, kao i da nije uračunala porez na dobit od deset procenata. Objasnila je da se porez na dobit plaća krajem godine i da se on obračunava u odnosu na prihode i rashode.

Vještakinja je kazala da u kapital odnosno imovinu firme nije računala hladnjaču vrijednu više od pola miliona KM, jer nema podataka da je to uknjiženo. Dodala je da se u troškove ne računa plaćanje radnika i prostora.

Jovičić se složila da “Srebrena malina” nijedne godine nije imala negativan bilans poslovanja, kao i da nije neobično da su pravna lica zadužena i da su im računi u minusu.

Braniteljicu Mirnu Avdibegović interesovalo je na koji propis se poziva vještakinja kada ocjenjuje kredibilnosti pravnog lica za nabavku respiratora. Jovičić je rekla da o tome nema propisa i da je sagledavala finansijske pokazatelje firme.

Ona se nije složila sa tvrdnjom braniteljice da je 87.000 KM, koje je privremeno oduzeto sudskom odlukom, dio novca podignutog na ime blagajničkog maksimuma.

Optuženi Hodžić pitao je vještakinju kolika je bila marža “Srebrene maline” ako je firmi od 10.530.000 ostalo više od 730.000. Jovičić je kazala da to nije računala, nakon čega je Hodžić rekao da je iznosila sedam odsto po njenom obračunu.

Vještakinja je potvrdila da zakonom nije ograničena marža na medicinsku opremu.

Suđenje se nastavlja 9. februara.

 

Marija Taušan