Oglas za posao

BIRN zapošljava urednika, dopisnika i istraživača za digitalna prava

4. Februara 2022.17:04
Redakcije BIRN-a zapošljavaju zamjenika urednika za izdanje Detektora, dopisnika iz Bosne i Hercegovine za Balkan Insight i istraživača digitalnih prava.


Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Dopisnik iz Bosne i Hercegovine

Balkanska istraživačka mreža sa sjedištem u Sarajevu traži dopisnika iz Bosne i Hercegovine za svoje internetske publikacije koji će doprinositi BIRN-ovom regionalnom dnevnom medijskom izdanju – Balkan Insight (www.balkaninsight.com).

Lokacija: Sarajevo

Radno mjesto: novinar/izvještač

Iskustvo: pet godina

Radni jezici: engleski

Rok za prijavu: 14. februar 2022.

Odabrani kandidat bit će angažiran na probni period od tri mjeseca.

Glavne dužnosti i odgovornosti:

• Izvještavanje o dnevnim događajima i izrada analiza, intervjua, članaka, te foto i video priča o glavnim događanjima u zemlji, bilo da se radi o politici, ekonomiji, očuvanju okoliša, kulturi, stilu življenja itd.
• Pisanje (doprinošenje izradi) istraživačkih priča u zemlji i preko granice.
• Razvoj novih ideja i tema za Balkan Insight.
• Održavanje odgovarajućih kontakata sa vladinim uredima i zvaničnicima raznih lokalnih i međunarodnih organizacija, koji su neophodni za osiguravanje pravilnog izvršenja spomenutih dužnosti.
• Doprinošenje regionalnim tematskim pričama.

Traženi profil kandidata:

• Zainteresirani kandidati trebaju biti dinamični, otvoreni, vrijedni i predani poslu, te posjedovati sljedeće karakteristike:
• Najmanje pet godina iskustva kao novinari ili TV/radio izvještači,
• Odlično vladanje engleskim jezikom (pisanje, čitanje, razumijevanje i usmeno izražavanje),
• Poznavanje online izvještavanja, interes za internetsko i mobilno novinarstvo; poznavanje metoda promocije putem društvenih mreža,
• Izvrsno poznavanje rada na računaru.

Ukoliko ste zainteresirani da postanete dio tima BIRN-a, dostavite svoj CV na adresu [email protected].


 

Istraživač digitalnih prava

Balkanska istraživačka mreža sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, traži istraživača digitalnih prava.

Lokacija: Sarajevo

Iskustvo: dvije godina

Radni jezici: engleski

Rok za prijavu: 14. februar 2022.

Ukoliko ste zainteresirani za izvještavanje o:

• Sigurnosti informacija i povredama ličnih podataka,
• Prijetnjama i uvredama na internetu,
• Manipulacijama i propagandi na internetu,
• Blokiranju i filtriranju sadržaja,

ovo je posao za vas!

BIRN Hub traži istraživača iz Bosne i Hercegovine koji je zainteresiran za digitalna prava i slobode. Kontinuirano praćenje i izvještavanje o digitalnim prijetnjama doprinijet će širim nastojanjima BIRN-a da promovira tačne i nepristrasne informacije. Ojačat će kapacitete i vještine novinara mreže, kao i razotkrivanje i suprotstavljanje prijetnjama s kojima se novinari i drugi angažirani pojedinci redovno suočavaju.

Zadaci i odgovornosti:

• Vršenje online praćenja kršenja digitalnih prava i sloboda,
• Unošenje prikupljenih podataka i slučajeva u online bazu podataka,
• Učestvovanje u izradi istraživačkih priča.

Zahtjevi:

Uspješni kandidati trebaju po mogućnosti imati relevantnu univerzitetsku diplomu, naprimjer iz oblasti političkih nauka, žurnalizma, prava, kao i relevantno radno iskustvo (najmanje dvije godine) u bavljenju temama u vezi sa medijima, internetskom propagandom, prijetnjama, digitalnim pravima i slobodama. Obavezna je digitalna pismenost i tečno poznavanje engleskog jezika. Dodatne digitalne/cyber vještine smatrat će se prednošću.

Ukoliko ste zainteresirani da postanete dio tima BIRN-a, dostavite svoj CV na adresu [email protected].


 

Zamjenik urednika

Redakcija Balkanske istraživačke mreže traži iskusnog urednika za rad na poziciji zamjenika urednika na istraživačkim pričama i analizama u vezi sa temama tranzicijske pravde, korupcije, terorizma i ekstremizma, stranih malignih uticaja i drugih tema na kojima radi portal Detektor (Detektor.ba).

BIRN BiH traži novog kolegu/kolegicu sa novinarskim i uredničkim iskustvom, znanjem engleskog jezika i sposobnostima uredničkog rada na kompleksnim istraživanjima, dubinskim analizama, TV produkciji i drugim formama koje objavljuje portal Detektor.

Novi kolega/kolegica pridružili bi se uredničkom timu BIRN-a BiH i redakciji iskusnih novinara. Tražimo zamjenika urednika koji će osmišljavati, planirati, koordinisati i uređivati rad novinara na temama. Želimo urednički tim, kojeg sada čine urednik i zamjenica urednika, proširiti sa još jednom kolegicom ili kolegom koji bi urednički radili na sadržaju koje producira BIRN BiH.

Urednici i novinari BIRN-a BiH slijede najviše standarde istraživačkog novinarstva radeći na pričama čiji je cilj da doprinesu pozitivnoj društvenoj promjeni.

Potrebna stručna sprema: VSS (žurnalistika)

Kratak opis radnog mjesta:

• Urednički rad na analizama, reportažama, vijestima i istraživačkim pričama te TV emisiji;
• Urednički rad sa novinarima na prikupljanju podataka za baze podataka BIRN-a BiH;
• Urednički rad na izvještavanju o radu pravosuđa u BiH, korupciji, terorizmu, radikalizaciji, tranzicionoj pravdi i drugim sličnim temama kojima se bavi BIRN BiH. Razvijanje novih ideja i tema za online portal, kao i stalan rad na unapređenju i daljnjem razvoju projekta.

Kvalifikacije i karakteristike uspješnog kandidata:

• Poznavanje engleskog jezika (pisanje, čitanje, razumijevanje);
• Poznavanje političkih prilika u BiH, te struktura vlasti i pravosuđa;
• Poznavanje međunarodnih i domaćih krivičnih procedura;
• Vještina uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa, dinamična, otvorena, vrijedna i predana osoba;
• Sposobnost da radi nezavisno i proaktivno;
• Sposobnost da se ponaša kao timski igrač u uslovima koji podrazumijevaju kratke rokove.

Radno iskustvo:
Iskustvo u online, štampanim ili elektronskim medijima. Uredničko iskustvo rada na istraživačkim pričama će se dodatno cijeniti.

Nudimo:

• Priliku za rad u ugodnoj i kooperativnoj atmosferi u timu iskusnih medijskih profesionalaca visokih novinarskih standarda, fokusiranih na teme tranzicijske pravde, politička, ekonomska i društvena pitanja;
• Priliku za učenje i profesionalni razvoj, rad na inovativnim i uticajnim projektima kreiranim s ciljem pružanja podrške transformaciji i razvoju zdravog demokratskog društva.

Ukoliko ste zainteresirani da postanete dio tima BIRN-a BiH, dostavite do 14. februara 2022. godine svoj CV na adresu [email protected].

Samo kandidati koji uđu u uži izbor bit će pozvani na intervju.

Više o BIRN-u

BIRN je mreža nevladinih organizacija koje promovišu slobodu govora, ljudska prava i demokratske vrijednosti u Južnoj i Istočnoj Evropi. BIRN ima lokalne organizacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, dok je Mreža urednički prisutna i u Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, Ukrajini, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji. BIRN nastoji osnažiti ljude da ostvare svoja prava, pružajući im tačne i relevantne informacije i stvarajući prilike za sudjelovanje u demokratskim procesima.

Više informacija možete pronaći na portalu www.birn.eu.com