Suđenje

Počelo obnovljeno suđenje Veljku Papiću za zločine u Sarajevu

3. Februara 2022.14:52
Obnovljeno suđenje Veljku Papiću, koji se tereti za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići tokom 1993. i 1994. godine, započelo je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Naselje Kovačići u Sarajevu u martu 1996. godine. Foto: Stacey Wyzkowski

Sutkinja Sanela Rondić je navela da će se preuzeti iskazi ranijih svjedoka i materijalni dokazi koji su izvođeni tokom prvostepenog postupka, a Tužilaštvo i Odbrana su ostali kod svojih uvodnih izlaganja.

“Mi ostajemo pri svim dosada izvedenim dokazima”, kazala je kantonalna tužiteljica Željka Tomić-Anđušić, dodavši da Tužilaštvo nema novih dokaza.

Braniteljica Zorana Čarkić je iznijela prijedlog te navela da bi Odbrana pitala tri svjedoka Optužbe da se izjasne u vezi sa detaljima koji su ostali nedorečeni.

“Navedene svjedoke, ja kao branilac, bih pitala na okolnosti određenih različitosti u iskazu”, kazala je Čarkić, dodavši da su oni dva puta svjedočili te da bi Odbrana imala novih pitanja za njih.

Čarkić je iznijela i prijedlog Odbrane da se izda naredba za neuropsihijatrijsko vještačenje svjedoka Alije Tahtovića, koji za vrijeme suđenja nije mogao dati izjavu, a čija se izjava cijenila iz istrage.

Odbrana je zatražila da se ponovo sasluša i svjedok Odbrane Enes Hadžić. Čarkić je navela da Odbrana ima nova pitanja zbog saznanja do kojih je kasnije došla. Zatražila je i ponovno saslušanje svjedoka Odbrane Predraga Cicovića koji bi, kako je navela, pojasnio okolnosti položaja određenih jedinica te ponovno saslušanje svjedoka Željka Mitrovića.

Braniteljica Čarkić je kazala da ju je optuženi zamolio da sazna gdje se nalazi novinarka koja bi mogla objektivno svjedočiti u njegovu korist, a koju je tokom ratnog perioda vozio u bolnicu te joj donosio lijekove iz Sokoca.

Nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo presudu u osuđujućem dijelu kojom je Papić osuđen na dvije godine zatvora, predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Papić se tereti da je, u periodu od mjeseca maja 1992. godine do kraja 1994. godine, na području sarajevskih naselja Grbavice i Kovačića, koristeći položaj komandanta Treće čete Prvog bataljona u sklopu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), izdavao naredbe prinuđavajući na rad civile nesrpske nacionalnosti, tako što ih je svakodnevno protivno njihovoj volji, uz fizičko i psihičko zlostavljanje, prisiljavao na obavljanje teških i ponižavajućih fizičkih poslova, najčešće na prvoj borbenoj liniji izlažući ih opasnosti po život.

Tužiteljica Željka Tomić-Anđušić se usprotivila prijedlogu Odbrane za ponovno saslušanje svjedoka jer je Odbrana, kako je kazala, imala mogućnost da ih predloži kao svoje svjedoke. Usprotivila se i prijedlogu za ponovno vještačenje svjedoka.

“Ne vidimo potrebu jer je ranije vještačen i zbog toga je prihvaćen iskaz iz istrage”, kazala je Tomić-Anđušić, dodavši da se protivi i prijedlogu za ponovno saslušanje Hadžića, Cicovića i Mitrovića, koje je Odbrana imala priliku ranije ispitati.

Na prijedlog za saslušanje novinarke nije se protivila te je ostavila Sudu da sam donese procjenu.

Sudsko vijeće je nakon kraće pauze donijelo rješenje kojim je odbio prijedlog Odbrane, dodavši da je dokazni postupak okončan.

“Tužilaštvo smatra da je van svake razumne sumnje Veljko Papić počinio djelo na način kako mu se stavlja optužnicom”, kazala je Tomić-Anđušić tokom iznošenja završne riječi, dodavši da je od olakšavajućih okolnosti optuženi pokazao korektno držanje pred Sudom, ali da Tužilaštvo nije uočilo kajanje kod optuženog.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. februar, kada je planirano iznošenje završnih riječi Odbrane.

 

Aida Trepanić