Analiza

Više od pet i po miliona maraka potrošeno za 150 službenih limuzina u 2021.

Službena vozila, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Više od pet i po miliona maraka potrošeno za 150 službenih limuzina u 2021.

1. Februara 2022.09:18
1. Februara 2022.09:18
Institucije i javna preduzeća u Bosni i Hercegovini su tokom 2021. godine povećale broj tendera i troškove za nabavku službenih vozila u odnosu na godinu ranije pa su potrošile 5,6 miliona maraka za kupovinu 156 službenih putničkih vozila, pokazuju podaci Baze službenih automobila.

Tokom druge godine pandemije koronavirusa u BiH je raspisano više tendera nego 2020. godine. Ukupna cifra planirana za službena vozila tokom 2021. godine narasla je za oko dva miliona u odnosu na godinu prije.

Povećana je i prosječna cijena službenih limuzina pa je ona za prošlu godinu iznosila više od 36.000 KM.

Stručnjak za javne nabavke Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo kaže kako se u javnim nabavkama a posebno onima za službene automobile nastavlja nedomaćinsko i nesvrsishodno trošenje javnih budžetskih sredstava građana.

“Da budem precizniji, umjesto ušteda i najprioritetnijih nabavki, na sceni je i dalje bahaćanje naših političkih i ekonomskih elita, na svim nivoima vlasti”, govori Miraščija.

On objašnjava kako je pandemija koronavirusa na površinu izbacila hronične nedostatke u funkcionisanju države, pa je umjesto ušteda i postavljanja jasnih prioriteta nastavljena praksa neekonomičnih, neefikasnih i neefektivnih javnih nabavki, koje ne rješavaju urgentne probleme građana BiH.

Količina i cijena službenih vozila i limuzina stručnjaka za nabavke Slobodana Golubovića dovode do ključnog pitanja o stvarnim potrebama institucija, ustanova i preduzeća. Praksa koju on primijeti kao urednik portala Pratimo tendere u velikom broju slučajeva pokazuje da se nabavke najprije provode kako bi zadovoljile lični komoditet zvaničnika, rukovodilaca i službenika.

“Potom i pri tome se pogoduje određenim prodavačima vozila”, kaže on.

Nastavljen trend manjka konkurencije


Ilustracija: BIRN BiH

Stručnjaci za javne nabavke godinama upozoravaju na problem uskih specifikacija za nabavku vozila zbog čega se na pozive prijavljuje samo po jedan ponuđač odnosno prodavač vozila. U čak sedam od deset tendera za putnička vozila stizala je samo po jedna ponuda. To je povećanje u odnosu na ranije godine.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u BiH (TI BiH) govori kako u državi koja posjeduje veliki broj raznih dobavljača i distributera, nije moguće da ponuđači nemaju interes da dostavljaju ponude.

“Razlog ovome može ležati u često usko određenim specifikacijama i uslovima za kvalifikaciju koji pogoduju tačno jednom ponuđaču, ali ne treba isključiti ni koluziju. Koluzija je pojava gdje se ponuđači međusobno dogovaraju ustupljujući jedan drugome određene tendere, gdje jedan ponuđač učestvuje na jednom tenderu, drugi na drugom, i tako bez konkurencije nude svoje robe za najvišu moguću vrijednost”, objašnjava Ožegović.

On posebno izdvaja problem usko postavljenih specifikacija i drugih kvalifikacionih uslova, jer, kako kaže, aktivnu legitimaciju – odnosno pravo izjavljivanja žalbe na uočene nepravilnosti ove vrste imaju samo zainteresovani ponuđači koji su preuzeli tendersku dokumentaciju za konkretni postupak.

“Dakle, samo ponuđači koji se logično vode sopstvenim finansijskim interesom mogu izjaviti žalbu, a žalbe koštaju i novca i vremena, dok javni interes i javni novac u pravilu nema ko da štiti”, naglašava Ožegović.

Najviše tendera tokom 2021. godine dobila je grupacija M.R.M. i njihove podružnice, ukupno 28 tendera, od čega su u 23 tendera bili jedini ponuđač. Ukupna vrijednost svih dobijenih tendera iznosila je više od 2,7 miliona KM.

Ova grupacija prodala je tri najskuplja putnička automobila u protekloj godini i na sva tri tendera je bila jedini ponuđač.

Oni su kao jedini ponuđač bili pobjednici na tenderu za najskuplje putničko vozilo u 2021. godini koje je kupila Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB) iz Mostara po cijeni od 133.323 maraka bez PDV-a.

Drugo najskuplje putničko vozilo u konačnoj vrijednosti od 111.956 KM kupila je  Općina Prozor-Rama.

Grupacija M.R.M. je bila jedini ponuđač i za treće najskuplje putničko vozilo koje se nalazi u BIRN-ovoj bazi, koje je nabavila Sveučilišna bolnica u Mostaru u konačnoj vrijednosti od 95.000 KM.

Iz kompanije “M.R.M. Export Import” nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

“M.R.M.” je prema elektronskoj bazi javnih nabavki BiH ponuđač sa najvećim udjelom u poslovima javnih nabavki Volkswagen automobila i popratnom održavanju, sa iznosom većim od 48 miliona KM ugovorenih javnih nabavki, objašnjava Miraščija.

On skreće pažnju da u BiH ima najmanje 12 prodavača Volkswagen automobila ali da samo neki od njih dobijaju poslove javnih nabavki.

“To je dovoljan osnov za opravdanu sumnju u sistem javnih nabavki i potrebu aktiviranja nadzornih mehanizama prema ugovornim organima”, kaže on.


Ilustracija. Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Kompanija “Guma M” iz Mostara pobijedila je prošle godine na 25 tendera ukupne vrijednosti 2,6 miliona maraka. U šest nabavki “Guma M” bila je jedini ponuđač.

Mario Vujević, direktor “Gume M”, govori za BIRN BiH kako je udio poslovanja firme s državom svega pet posto, dok sa privatnim licima i firmama posluju 95 posto. Kako kaže, u vrlo rijetkim slučajevima država se odlučuje za vozila ove kompanije i to je u pravilu uvijek kada im treba “povoljno diesel, 4×4 pogon vozilo i to u pravilu bude Dacia Duster, i bude u vrlo malim količinima s obzirom koliko kupuju drugih vozila”.

“S obzirom da imamo šest lokacija u četiri najveća grada: Tuzla, Sarajevo, Mostar, Banja Luka i da imamo preko 230 zaposlenih i da zastupamo tri brenda vozila, morate se složiti da broj tendera koje smo dobili je vrlo mali. Jedina smo firma koja posluje na četiri lokacije u četiri najveća grada, pa bi logično trebali imati i četiri puta više ugovora nego drugi koji rade na jednoj lokaciji”, govori Vujević.

Miraščija ističe da je “Guma M” jedan od ponuđača sa najvećim brojem potpisanih ugovora u javnim nabavkama automobila.

“Ukupan broj potpisanih ugovora u javnim nabavkama im je 1.901, sa ukupnom vrijednošću od preko 20 miliona KM. Poređenja radi ‘M.R.M. Export-Import’ ima ukupno potpisanih 1.268 ugovora o javnim nabavkama, a Porsche BH 1.866”, kaže Miraščija.

Banjalučka kompanija “Lada auto” bila je jedini ponuđač na skoro polovinu od 17 tendera koje su dobili prošle godine vrijednih 1,6 miliona maraka.

Neodgovorne nabavke


Ilustracija: BIRN BiH

Najvrijedniji tender tokom 2021. objavio je Rudnik i termoelektrana Gacko za četiri kamiona u vrijednosti većoj od osam miliona KM, pokazuju BIRN-ovi podaci.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata objavilo je tender za nabavku najvećeg broja vozila, ukupno 50.

Revizorski izvještaji su u posljednje dvije godine upozoravali da nabavke vozila vrijedne 1,5 miliona maraka za ratne vojne invalide u Federaciji ne ostavljaju dovoljno prostora konkurenciji pa ovaj tender posljednjih godina dobija uvijek ista firma. Ali u Federalnom ministarstvu su odlučili uglavnom ignorisati ova upozorenja i ponovo raspisati tender sa gotovo identičnim specifikacijama automobila. Nakon što je BIRN BiH pisao o ovoj nabavci, tender je poništen.

Institucije u Bosni i Hercegovini nastavile su višegodišnji trend kojeg je pokazala Baza službenih automobila da novac troše na luksuzna i nova putnička vozila, dok oklijevaju kod nabavki vozila koja direktno službe građanima.

Tako su vozila hitne pomoći, odnosno saniteta u 2021. godini, nabavljena kroz svega 17 tendera, od čega je završeno njih 11. Tako su institucije potrošile svega milion maraka na vozila hitne pomoći a kupili su ih tek 14.

Dok ne oskudijevaju u kupovini luksuznih limuzina za funkcionere, vozila za potrebe zdravstvenih ustanova nabavljaju se rijetko i fond tih vozila se rijetko obnavlja, a sanitetska i druga vozila se najčešće dobijaju kroz donacije, kaže Ožegović.

“Samo za vrijeme pandemije koronavirusa smo od Japana dobili pomoć za domove zdravlja u Petrovcu, Šamcu, Banjaluci”, kaže on.

Tokom 2021. godine, za policijska vozila objavljeno je pet tendera u kojima je kupljeno 35 vozila za 1,3 miliona maraka.

Uprkos sve pogubnijim ljetnim požarima, u BiH je za 12 mjeseci pokrenuto samo devet tendera za nabavku vatrogasnih vozila. Gotovo polovina njih uopšte nije završena. U pet završenih nabavki vrijednosti 778.000 maraka kupljeno je tek pet vatrogasnih vozila.

Kroz nabavku vozila domaće vlasti nisu se brinule ni da smanje loš uticaj na okoliš.

Dizel je i dalje najpopularnija vrsta goriva jer se kao tražena karakteristika pojavila u tri od četiri tendera.

Prema podacima Baze službenih automobila, tokom 2021. godine objavljena su dva tendera za nabavku vozila na električni pogon. “Hrvatska pošta Mostar” je u julu dodijelila tender kompaniji M.R.M. iz Ljubuškog za nabavku deset električnih mopeda, sa ukupnom cijenom od 45.800 KM.

Drugi tender objavila je Elektroprivreda HZHB za nabavku električnih romobila, bicikla i skutera u vrijednosti od 10.000 KM.

BIRN BiH je ranije pisao kako su Vlasti BiH izložene kritikama da ne brinu o ekologiji i smanjenju zagađenja i njegovog uticaja na klimatske promjene, međutim, za posljednje četiri godine proveli su tek deset tendera za nabavku električnih ili hibridnih vozila.