Vijest

Naredne sedmice završne riječi na suđenju Draganu Mektiću

28. Januara 2022.13:54
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom provođenja projekta koji je finansirala Evropska unija (EU).

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Mektić je optužen zajedno sa Edinom Garaplijom, Igorom Golijaninom i Samirom Agićem za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine. Golijanin je optužen u svojstvu bivšeg šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Završne riječi u ovom predmetu planirane su za četvrtak, 3. februara.

Istoga dana završne riječi će iznijeti i Odbrana Branka Jolovića, kojem se sudi zajedno sa Radomirom Pantićem, Milomirom Miloševićem, Nenadom Vukotićem i Nikolom Lošićem za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (opština Milići).

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Narednog dana, 4. februara planirano je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Božidar Perišić osuđen na deset godina zatvora, a Vinko Zoranović oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Rogatice.

 

Lamija Grebo