Vijest

Kosovo suspendovalo sudiju čije je postupanje snimio BIRN

28. Januara 2022.15:20
Sudsko vijeće Kosova suspendovalo je jednog sudiju u Kačaniku nakon što ga je BIRN snimio kako van suda pregovara sa stranama u postupku.

This post is also available in: English


Sud u Kačaniku. Foto: BIRN

Sudsko vijeće Kosova suspendovalo je sudiju iz Kačanika Riza Livoreku samo 24 sata nakon što je u BIRN-ovoj emisiji Kallxo Pernime prikazana reportaža o tom sudiji kako pregovara o nagodbi između strana u postupku van suda, upozoravajući ih da će im u protivnom biti konfiskovana imovina.

“Istražna komisija za taj disciplinski postupak (…) je oformljena i odlučeno je da se sudija R.L. suspenduje”, navode iz Vijeća.

Predsjednik suda u Ferizaju/Uroševcu sudija Mustafe Tahiri pokrenuo je disciplinski postupak protiv Livoreke u četvrtak, nakon što je u srijedu prikazana BIRN-ova emisija.

Livoreka je naredio stranama u postupku da postignu sporazum van suda ili će inače presuditi da im se oduzme imovina.

“Lično vam govorim da ne idete na sudove (…) posebno sada kada je sistem u haosu”, kazao je on.

“Ne znam više šta se dešava; i pandemija je takođe odgodila [postupke]”, snimljen je on kako govori.

Nakon što sporazum nije postignut, Livoreka je 31. decembra 2021. godine donio presudu o konfiskovanju imovine jedne porodice, dodijelivši je drugoj. Svoju je odluku zasnovao na zakonu koji nije primjenljiv na Kosovu od 2009. godine.

Livoreka nije dao izjavu za BIRN o ovom slučaju.

Hasan Shala, sudija u Apelacionom sudu Kosova, kazao je za BIRN da se “za sporove koji su nastali nakon 2009. godine ne može više primjenjivati stari zakon”, objašnjavajući da ga novi zakonski okvir ne priznaje.

Ovo nije prvi put da istraživanje BIRN-a rezultira suspenzijom sudija. U decembru 2021. godine Vrhovni sud je potvrdio suspenziju bivše sutkinje Suda u Peći Florije Zatriqi, nakon što je BIRN izvijestio da je u julu 2021. godine osudila jednog čovjeka na samo osam mjeseci i osam dana zatvora za silovanje petnaestogodišnjakinje 2012. godine.

Vlada je oformila radnu grupu za potencijalni proces provjere u sudskom sistemu. Premijer Albin Kurti rekao je da želi pravosudni sistem u kome će raditi “profesionalci i čestiti ljudi”. Međutim, stručnjaci su zabrinuti zbog mogućih odabranih metoda.

Evropska komisija u svom zadnjem Izvještaju o napretku Kosova zaključuje da je sveukupna provedba pravde na Kosovu i dalje spora, neefikasna i podložna neprimjerenom političkom uticaju.

Za njih je korupcija jedan od glavnih razloga za zabrinutost. U martu 2021. BIRN je izvijestio da je Kosovo ostvarilo izvjestan napredak u smanjenju neriješenih slučajeva korupcije, ali vrlo malo korumpiranih zvaničnika završava iza rešetaka.

BIRN-ovi izvještaji o praćenju sudova redovno govore o kršenjima u kosovskom pravosudnom sistemu.

 

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English