Suđenje

Kriminalistički tehničari iz predmeta David Dragičević oslobođeni optužbi

27. Januara 2022.15:31
Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banjaluke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka, optužene za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.


Davor Dragičević ispred Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Radmila Medaković rekla je u obrazloženju prvostepene presude da Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci nije uspjelo da dokaže navode iz optužnice.

Medaković je kazala da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže postojanje umišljaja za počinjenje krivičnog djela koje je optuženim tehničarima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo stavljeno na teret.

“Nisu dokazane bitne činjenice navedene u optužnici. Smatram da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati činjenice navedene u optužnici. Nisu ispunjena zakonska obilježja postojanja krivičnog djela”, rekla je Medaković u obrazloženju svoje presude.

Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, kriminalistički tehničari Ministarstva unutrašnjih poslova, bili su optuženi da su 25. marta 2018. godine bacili u smeće donji veš Davida Dragičevića prilikom obdukcije i pakovanja njegove odjeće i tako počinili krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

Odbrana Marijanca i Bošnjaka tvrdila je u toku glavnog pretresa da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da su “gaće” Davida Dragičevića zaista bačene ili uništene jer se ne zna gdje se nalaze. Advokat Aleksandar Jokić rekao je, iznoseći završnu riječ, da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da je donji veš nestao baš 25. marta, a ne nekog drugog dana. Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da je donji veš uopšte bio dokaz ubistva, pogotovo jer u vrijeme obdukcije smrt Davida Dragičevića nije bila okvalifikovana kao ubistvo, već kao zades, rekao je ranije Jokić.

Suđenje Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku počelo je u junu prošle godine, a u glavnom pretresu saslušano je više svjedoka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Otac Davida Dragičevića Davor burno je reagovao nakon što je završeno suđenje. On je ispred suda, gdje su se okupili članovi neformalne grupe “Pravda za Davida”, glasno negodovao govoreći kako su ubice Davida Dragičevića na slobodi.

 

Vladimir Kovačević