Suđenje

Počelo suđenje za zločine nad hrvatskim civilima u Konjicu

26. Januara 2022.12:30
Pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Zijadu Padaloviću, kojeg Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona tereti za ratne zločine na području Konjica 1993. godine.

Konjic. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici, on je kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u septembru 1993. godine, tokom oružanog sukoba između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kršeći odredbe Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije.

“Zijad Padalović je 14. septembra 1993. godine u mjestu Buturović Polje u općini Konjic, znajući da se u kući nalaze civili hrvatske nacionalnosti, došao do prozora kuće i zapucao iz automatske puške. Tom prilikom Mate Drlje, Zdravko Šagalj i Ivan Kostić su ranjeni. Mate Drlje je preminuo od posljedica ranjavanja. Zdravko Šagolj je zadobio teške tjelesne ozljede, a Ivan Kostić tjelesne ozljede”, navodi se, između ostalog u optužnici.

Nakon čitanja optužnice tužilac Sanel Pajević predložio je saslušanje 12 svjedoka te čitanje iskaza svjedoka Hasana Hakalovića, koji je u međuvremenu preminuo. Dostavio je i medicinsku dokumentaciju za Matu Drlju i Zdravka Šagolja kao materijalne dokaze.

Optužnica protiv Padalovića je potvrđena u februaru 2017. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar.

 

Tajma Tiro Demić