Suđenje

Na početku suđenja za zločine u Konjicu isključena javnost

24. Januara 2022.15:02
Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Mostaru i saslušanjem dva svjedoka počelo je suđenje Mustafi Hakaloviću, optuženom za zločin prema ratnim zarobljenicima na području općine Konjic.


Konjic. Foto: BIRN BiH 

Kantonalno tužilaštvo Mostar je podiglo optužnicu protiv Hakalovića krajem 2019. godine. Ona ga tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području općine Konjic, kao pripadnik ABiH, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i kršio odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Kako je pročitano iz optužnice, pripadnici Armije su zapucali na Ivicu Rajića, Marka Šimunovića i Ivana Andrića krajem marta 1993. godine, dok su sjedili ispred kuće. Razmjena vatre je trajala nekoliko minuta, a nakon toga je Mustafa Hakalović, zajedno sa Sejom Demirovićem, također pripadnikom ABiH, zarobio pripadnike HVO-a – Rajića, Šimunovića i Andrića. Hakalović im je, prema optužnici, naredio da predaju oružje, što su oni i učinili, a nakon toga se okrenuo i Ivanu Andriću uputio pogrdne riječi, da bi zatim iz automatske puške nepoznate marke i broja ispucao rafal u gornji dio tijela oštećenog, usljed čega je nastupila smrt. Time je, kako tvrdi Kantonalno tužilaštvo, počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prije čitanja optužnice, advokat optuženog Kadrija Kolić je naveo kako smatra da dva svjedoka moraju imati mjere zaštite, dok je tužiteljica Maja Čišić kazala da nijedan svjedok s kojim je komunicirala nije tražio zaštitu.

Predsjednica Sudskog vijeća Danijela Dalipagić-Rizvanović upozorila je tužiteljicu da prilikom čitanja optužnice izostavi imena spomenutih svjedoka, dok se ne utvrde argumenti i ne donese rješenje o njihovoj zaštiti.

Za vrijeme saslušanja prva dva svjedoka javnost je bila isključena, jer su tokom svog svjedočenja mogli otkriti imena osoba o kojima je govorio branilac.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar.

 

Tajma Tiro Demić