Suđenje

Bihać: Potvrđena optužnica protiv Elvisa Pajazetovića za zločin kod Velike Kladuše

20. Januara 2022.12:08
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Elvisa Pajazetovića zbog ubistva zarobljenih pripadnika Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ABiH) na području Velike Kladuše, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).


Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Pajazetović je optužen da je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), vojne jedinice “Golubovi”, u novembru 1993. godine ubio dva ratna zarobljenika – pripadnika Petoga korpusa ABiH.

Prema navodima optužnice, nakon kraće borbe između pripadnika ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne u mjestu Johovica u Velikoj Kladuši, pripadnici NOAPZB-a su zauzeli borbene položaje. Uslijedilo je povlačenje pripadnika ABiH, od kojih su dva vojnika ostala u jednoj od kuća na tom području. Nakon toga su se predali vojnicima NOAPZB-a, a optuženi je automatskom puškom izvršio strijeljanje ratnih zarobljenika, koji su preminuli na licu mjesta.

Optuženom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, a u narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji.

Amila Žunić