Suđenje

Optuženom za ubistvo civila u Ključu suđenje počinje 8. februara

18. Januara 2022.16:10
Na Kantonalnom sudu u Bihaću, 8. februara će čitanjem optužnice, iznošenjem uvodnih riječi i saslušanjem tri prva svjedoka Tužilaštva početi suđenje Milenku Macanoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti počinjen u Ključu 1992. godine, rečeno je na statusnoj konferenciji.

Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Postupajući kantonalni tužilac Adnan Kapić kazao je da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem 12 svjedoka i prilaganjem materijalnih dokaza, dok je branilac Marinko Brkić rekao da Odbrana za sada neće iznositi dinamiku izvođenja svojih dokaza, ali da će imati manje svjedoka te uložiti materijalne dokaze.

Macanović se tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Vojna pošta Ključ, u junu 1992. godine izvršio ubistvo civila na području ove općine. U optužnici se navodi da je Macanović došao u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić”, u kojoj su bili civili bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prišao dvojici civila i zajedno s policajcem Simom Vujičićem, koji je preminuo 2008. godine, dao im palice da se međusobno tuku.

Prema navodima optužnice, optuženi Macanović, s vojničkim čizmama na nogama, udario je u predjelu glave jednog oštećenog, koji je od tog udarca preminuo na licu mjesta.

Optužnica je potvrđena početkom novembra prošle godine, nakon čega se optuženi Macanović izjasnio da nije kriv.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Fikret Hodžić konstatirao je da će se ročišta održavati svake dvije sedmice.

Suđenje počinje 8. februara, kada će, uz čitanje optužnice i izlaganje uvodnih riječi, biti pozvana prva tri svjedoka Tužilaštva.

Amila Žunić