Suđenje

Predrag Lažetić: Optuženi mnogo ličio na svog brata

13. Januara 2022.16:27
U nastavku suđenja Predragu Lažetiću, koji se tereti za zločin počinjen u Gacku, svjedok Odbrane Aleksandar Grčić kazao je da poznaje optuženog i njegovog brata Gigu, koji je, kako tvrdi, bio u “Bijelim orlovima” i imao zelenu maskirnu uniformu, te da su on i optuženi mnogo ličili.

Sudnica Okružnog suda u Trebinju.
Sudnica Okružnog suda u Trebinju. Foto: BIRN BiH

“Gigo je bio nestašan, imao je dužu kosu, bijele zube kao snijeg, on i Pele su dosta slični, kao blizanci”, rekao je svjedok Grčić.

Kazao je kako je optuženog vidio u junu 1992. godine, kada je, prolazeći pored položaja gdje je bio Lažetić, kao vozač bolničkih kola išao na intervenciju u selo Miholjače. Prema Grčiću, vojnici koji su se tu nalazili bili su uredni i bez brade.

Na pitanje Odbrane da li je poznavao zaštićenog svjedoka “A”, Grčić je odgovorio potvrdno, te se prisjetio događaja kada su ga pozvali da dođe ispred “Samačkog hotela” u Gacku, gdje je na stepenicama sjedio svjedok, a iza njega su bila dva policajca i pripadnici “Bijelih orlova”.

“Rekli su da ‘A’ treba u bolnicu, stavili smo ga u bolnički auto. Pozadi je bio na nosilima, a s njim i policajac. Skinuo sam mu majicu, nije bilo lomova. Izašli smo napolje, sjeli u auto i vratili ga pred hotel, na stepenice, gdje su bila dva policajca”, prisjetio se svjedok i dodao da tu nije vidio nikoga od vojske.

Svjedok tvrdi da je, nakon što ga je prepoznao, pitao svjedoka “A” šta se desilo, a on mu je odgovorio da ne zna ko ga je udarao, a kasnije, kada su ostali sami, da mu je kroz priču spomenuo da ne smije puno da govori od “Bijelih orlova”.

Na konstataciju tužiteljke Bojane Marković da Branimir Lažetić tada nije bio u “Bijelim orlovima”, svjedok je odgovorio da to nije tačno.

Prema navodima optužnice, Predrag Lažetić je u junu 1992. u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane “Gacko” fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti.

Drugi svjedok Odbrane Predrag Koprivica u junu 1992. je bio, kako je potvrdio, u rezervnom sastavu policije, čije su sobe bile u “Samačkom hotelu” u Gacku. Kazao je da u tom periodu nikada nije vidio optuženog Lažetića, ali da je i u gradu i u hotelu viđao njegovog brata Giga.

“Pele i Giga su dosta slični, možda ih dvije trećine Gačana nije razlikovalo, ja sam ih dobro poznavao, pa sam ih mogao razlikovati”, rekao je svjedok.

Na današnjem ročištu svjedočio je i Veselinko Crnogorac, koji je bio sa optuženim Lažetićem u istoj jedinici, a koji je, govoreći o strogoj disciplini, kazao da vojnici nisu mogli imati dugu kosu i bradu, kao i da nisu smjeli napuštati jedinicu.

On je rekao da su Gigo i optuženi Lažetić mnogo ličili i da zna da je Gigo poginuo u Kninu u decembru 1993. godine.

Na konstataciju tužiteljke da su ljudi u jedinici tokom juna 1992. mogli napuštati položaj, svjedok je kazao da to nije tačno.

Naredno ročište zakazano je za 18. februar.

Nikolija Bjelica-Škrivan