Vijest

Istraga protiv srbijanskih policajaca zbog pjesme koja veliča genocid u Srebrenici i zločine u Hrvatskoj

5. Januara 2022.15:47
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pokrenulo je disciplinski postupak protiv policajaca koji su u Priboju snimljeni kako slave uz pjesmu koja veliča genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

This post is also available in: English


Grb Policije Srbije. Foto: Instagram/@mupsrbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u srijedu da je pokrenut disciplinski postupak nakon što je nekoliko policajaca snimljeno na privatnoj zabavi u Priboju, na jugozapadu Srbije, kako slave uz pjesmu koja veliča genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova najoštrije osuđuje takvo ponašanje, bez obzira na to što je izvršeno van službe, a ne u uniformi – to za nas ništa ne mijenja”, rekao je Vulin za TV Pink.

Snimak s proslave rođenja sina pribojskog policajca prvo je objavljen na Facebooku, a potom ga je 2. januara prenio lokalni medij Sandžakpress. Sandžakpress je identificirao sedam od 20-ak prisutnih ljudi koji su bili prisutni kao policajci u Priboju.

Pjesma koja se čuje na videu sugerira da bi Novi Pazar, grad uglavnom naseljen Bošnjacima u regionu Sandžaka u južnoj Srbiji, trebao postati “novi Vukovar” – referenca na hrvatski grad koji je bio opkoljen i razoren od strane srpskih snaga 1991. godine.

U pjesmi se zatim sugerira da bi grad Sjenica, također uglavnom naseljen Bošnjacima, trebao postati “nova Srebrenica” – što se odnosi na genocid i masovna ubijanja Bošnjaka od strane srpskih snaga 1995. godine. Također se spominje seksualno ponižavanje Bošnjakinje od strane “srpskih nacionalista, četničkih boraca”.

Policajac Dragan Zeković, koji je organizirao zabavu, izvinio se.

“Dragi sugrađani, kao neko ko je odrastao i živi u multietničkom okruženju, i ko ima puno prijatelja Bošnjaka, želim se izviniti svima koje je povrijedila pjesma koja se čula te večeri, koja je poslala jako loše poruke”, napisao je Zeković na Facebooku.

Odgovarajući na incident, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je “moje da kažem Bošnjacima u Srbiji da je ovo njihova zemlja, kao što je i moja, i da će oni biti jednako sigurni i zaštićeni”.

Međutim, tada se činilo da je Vučić iznio protuoptužbu rekavši da su ga iz njegovog osiguranja, kada je htio ići jesti u pojedinim restoranima u Novom Pazaru i Sjenici, upozorili da tamo pjevaju pjesme u čast ratnog zapovjednika Nasera Orića, kojeg Srbija nastavlja optuživati za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici iako je oslobođen u Haagu i pred Sudom BiH.

Snimak policajaca izazvao je osudu Bošnjaka i grupa za ljudska prava u Srbiji.

“Nacionalističke tenzije koje se zahuktavaju u Beogradu, ali i u Sandžaku, stvaraju osjećaj straha, nesigurnosti i tjeskobe, a video u kojem policija pjeva pjesmu pozivajući na genocid, otvara stare i nove rane i traume”, rekli su iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) iz Beograda.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English