Suđenje

Ponovo zastoj na suđenju za masakr u Štrpcima

21. Decembra 2021.13:36
Zahtjev suda u Beogradu za novi ljekarski nalaz o duševnom zdravlju svjedoka dodatno prolongira suđenje četvorici bivših pripadnika srpskih snaga optuženih da su tokom rata u Bosni i Hercegovini oteli putnike iz voza na stanici u Štrpcima i ubili ih.

Apelacioni sud u Beogradu. Foto: BIRN

Nakon tri ročišta na kojima su o duševnom zdravlju svedoka Mitrašina Glišića unakrsno ispitivani medicinski veštaci, Viši sud u Beogradu danas je odlučio da odbaci njihove analize i naložio novu, što dovodi opet do prolongiranja suđenja četvorici bivših pripadnika srpskih snaga, koje već traje više od dve i po godine.

Prema optužnici, Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić u februaru 1993. učestvovali su u ubistvu 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti, koje su pre toga oteli iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar.

Glišić je svedočio da poznaje sve optužene i da ih je video da učestvuju u premlaćivanju žrtava na jednom od mesta zločina 1993. godine. U prvom izveštaju o Glišićevom psihološkom stanju se kaže da on nije mentalno nesposoban, kako je tvrdila odbrana.

Sud je odbacio dvodelnu analizu Glišićevog stanja komisije medicinskih veštaka jer je članica te komisije Zvezdanka Savić izjavila da je, iako nije učestvovala u dodatnom ispitivanju svedoka, analiza potpisana i u njeno ime.

Savić je objasnila da nije morala da učestvuje na dodatnom ispitivanju, ali da joj je šef komisije Ratko Kovačević rekao da će analiza biti potpisana i u njeno ime.

Sudija Vera Vukotić prihvatila je zahtev odbrane da se analiza odbaci.

“Zaista je malo neobično i nije u redu imati potpis psihologa koji nije učestvovao u analizi”, kazala je Vukotić.

“Smatramo da je to nezakonito i ne može se koristiti u spisima predmeta”, dodala je ona.

Prema optužnici, putnici nesrpske nacionalnosti su nakon otmice u Štrpcima odvedeni u školu u Prelevu, gde su fizički zlostavljani, a zatim u spaljenu kuću u selu Mušići, gde su pogubljeni.

Svjedok Glišić, koji je u vreme događaja bio pomoćni kuvar u osnovnoj školi u Prelovu, u julu i oktobru 2020. svedočio je da poznaje sve optužene i da ih je video u školi, te da su svi učestvovali u premlaćivanju putnika. Nakon ovoga, odbrana je zatražila izveštaj o njegovom mentalnom zdravlju.

U tom izveštaju je rečeno da on nema ozbiljnih mentalnih bolesti i da ne pokazuje sklonost patološkom laganju, ali je onda sačinjen još jedan izveštaj, nakon što je sud pribavio zdravstveni karton svedoka iz BiH, u kojem se kaže da mu je postavljena dijagnoza – hronični alkoholičar.

Medicinski veštaci su potom unakrsno ispitivani na ročištima u maju, septembru, oktobru i novembru ove godine. Svi su se složili da Glišić nema nikakvih duševnih bolesti.

Sudija Vukotić je kazala da će sledeće ročište biti naknadno zakazano.

Milica Stojanović