Analiza

Vlasti moraju osuditi prijetnje katoličkoj porodici umjesto što za njih traže opravdanje

Benjamina Karić. Foto: N1

Vlasti moraju osuditi prijetnje katoličkoj porodici umjesto što za njih traže opravdanje

15. Decembra 2021.13:38
15. Decembra 2021.13:38
Reakcija gradonačelnice Sarajeva je nepromišljena i u suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji, te može biti povod novih napada na pripadnike manjinske zajednice, smatraju sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ispod božićnog vijenca, između ostalog, pisalo je: “tu sam katolici da vas prekrstim” i “hoćete da vas kalašnjikovom išaram, imam ga?”.

Bosanski franjevac, teolog i publicist Drago Bojić izjavu gradonačelnice Karić smatra “posve nepromišljenom i nerazboritom” jer je mišljenja da se izjavama poput njene samo pojačava animozitet i antagonizam između katolika i muslimana u BiH.

“Sarajevo i njegova multietničnost se ne mogu na takav način braniti niti štititi, a ovaj slučaj koji se dogodio, s tim prijetnjama, ne može se niti se smije stavljati u takve kontekste u koje ih je stavila gradonačelnica Benjamina Karić”, kaže Bojić.

U saopćenju koje je danas objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) navedeno je kako je osoba koja je ispisala prijeteće poruke identifikovana, te da je smještena na liječenje u Psihijatrijsku bolnicu “Jagomir” u Sarajevu.

Nakon jučerašnje izjave Karić, sinoć i danas su reagovale druge političke partije, ali i pojedinci.

Gradonačelnica duguje izvinjenje bez “ali”

Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, kaže kako to što je gradonačelnica Karić prijetnje smrću porodici katoličke vjeroispovijesti stavila u kontekst izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića ne samo da je umanjilo vrijednost njenog izvinjenja nego ga je u potpunosti poništilo.

“S obzirom da dolazi iz akademske zajednice, da se bavila tranzicijskom pravdom, gradonačelnica Karić bi morala znati da se izvinjenja formulisana kao ‘Da, ali…’ zapravo kategoriziraju kao opravdanje za zločin ili prijetnju”, kaže Bećirević i dodaje kako smatra da se gradonačelnica mora sama ponovo obratiti građanima Sarajeva, posebno katoličke vjeroispovijesti.

Naša stranka je nedugo nakon reakcije Karić objavila saopćenje u kojem je navedeno da gradonačelnica duguje izvinjenje svim građanima Sarajeva, a naročito katolicima, te da treba znati da ovakvim izjavama “vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje”.

Oni su osudili ono što nazivaju pokušajem Karić da uzroke prijetnje koju je doživjela katolička porodica pripiše Milanoviću.

“Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koje su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva, pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji”, navodi se u saopćenju.

Sabina Ćudić iz Naše stranke objašnjava za BIRN BiH kako je rođena i odrasla u Sarajevu, gdje je tokom rata posmatrala mlade građane kako osiguravaju sarajevske bogomolje, štiteći ih od mogućeg skrnavljenja u momentima kada je ovaj grad bio pod opsadom. Ona ističe da nakon prijetnji sugrađanima ne smije biti nikakvog “ali”.

“Iskreno mi je, ljudski, žao što je gradonačelnica izgovorila to ‘ali’. Naši sugrađani koji su doživjeli prijetnju nisu odgovorni za Milanovićeve fašističke izjave. Implicirati da su oni žrtva Milanovića, zapravo implicira da su naši sugrađani prepušteni destruktivnoj politici Zagreba, a to, pored toga što je opasno, ne smije biti slika Sarajeva, niti naša realnost. Možemo i moramo bolje. Ponovila sam mnogo puta – za mene Sarajevo nema alternativu. I svaki građanin Sarajeva je naš, bez ‘ali’”, kaže Ćudić.

SDP opravdao reakciju Karić


Sarajevo tokom božićnih praznika. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Danas se saopćenjem oglasio i SDP. U njemu uvjeravaju sugrađane, žrtve ovog napada, da niko od njih, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad, te da je to u suštinskoj suprotnosti s temeljnim idealima i postulatima na kojima SDP počiva.

“Naše sugrađane, žrtve ovog napada, uvjeravamo da niko od nas, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad. Uvjeravamo vas da niti jedna izjava naših zvaničnika nije imala namjeru da opravda ili umanji užas napada na vaš dom i duboko se izvinjavamo ako ste tako protumačili naše poruke.

Svim građankama i građanima jasno poručujemo: Sarajevo i njegova multietničnost naša su svetinja, naša crvena linija koja se ne prelazi”, navedeno je u saopćenju.

Bećirević kaže da je saopćenje SDP-a ponovo sadržavalo opravdavanja umjesto iskrenog izvinjenja.

“Saopštenje SDP-a, kojim je pokušavaju opravdati, dodatno je otežalo njenu poziciju, zbog toga što to ostavlja dojam da gradonačelnica traži zaštitu stranke svaki put kad ne zna da se nosi s kriznim situacijama. I još jednom da ponovim, i SDP-u i gradonačelnici Karić, iskreno izvinjenje ne uključuje ‘ali’…”, kaže Bećirević.

Karić je danas na svom Facebook profilu dala novo objašnjenje događaja navodeći kako nikada, nipošto i ničim ne želi da relativizuje ovaj gnusni čin napada na dom sarajevske porodice i u to u periodu kada obilježavaju svoje najsvetije i najradosnije praznike.

“Potcrtavam, moja intencija nipošto nije bila da napad na moje sugrađane na bilo koji način opravdam ili relativiziram šovinističkim ispadima Zorana Milanovića i svaki pokušaj da se tako predstavim, smatram krajnje zlonamjernim”, navela je Karić, dodavši kako joj je namjera bila da ukaže na zapaljivu retoriku i spiralu zla koju pokreću teške riječi.

Karić nije odgovorila na upite BIRN-a do trenutka objave ovog teksta.

Na svojoj zvaničnoj stranici oglasili su se i iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), gdje su istakli kako je sramna reakcija koju su gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Karić pokazale na ovaj “fašistički čin” napada na vjersku simboliku te je poražavajuća i tužna činjenica.

HNS je pozvao Karić da posjeti “napadnutu obitelj i istakne potporu u ovom božićnom razdoblju”.

“Takav potez bi bio minimum da se ovakve stvari više nikad ne ponove”, naveli su iz HNS-a u saopćenju.

Odnos vlasti i grada prema pripadnicima manjinske grupe daju sliku o samom gradu, smatra profesor Asim Mujkić. Nadležni, osim predviđenih zakonskih obaveza, moraju posebno da ističu ovakve probleme jer se na osnovu toga donosi sud o državi ili gradu, odnosno njegovoj demokratičnosti i otvorenosti, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka.

“To nećemo postići tako što ćemo odgovornost transferirati na nekog drugog, na nekog izvan zemlje, nego ćemo kroz efikasnu istragu i jedno posebno oštro sankcioniranje takvih postupaka jasno staviti do znanja da to nije Sarajevo i da takve stvari neće biti tolerisane, tako bi, po mom mišljenju, trebalo reagirati. A špekulirati tko je izazvao i šta bi moglo inspirirati, pa može se isto tako reći da bi takva izjava od visokog dužnosnika u Sarajevu moglo da inspirira druge slične napade”, kaže Mujkić.

Prema njegovim riječima, potrebno je iskoristiti sve poluge politike i zakona i istaći kako će biti zaštićeni oni “koji imaju drugačija uvjerenja, drugačije stavove ili pripadaju nekoj drugoj grupi koja nije u većini”.

Prema OSCE-ovom Monitoru mržnje iz oktobra, od januara 2021. godine zabilježeno je 125 incidenata iz mržnje u BiH, od kojih je samo 21 izazvao bilo kakvu reakciju vlasti, a trenutno je u toku samo osam suđenja za krivična djela iz mržnje.