Suđenje

Hajriz Doglod osuđen na šest i po godina zatvora zbog zločina na području Viteza

15. Decembra 2021.14:13
Kantonalni sud u Novom Travniku je u ponovljenom postupku osudio na šest i po godina zatvora Hajriza Dogloda, nekadašnjeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Viteza 1993. godine.
Kantonalni sud u Novom Travniku. Foto: BIRN BiH

Doglod je proglašen krivim zato što je, u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljona (SDB) ABiH, na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza mučio i hicima iz vatrenog oružja ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Prema presudi, koju je pročitala predsjedavajuća Sudskog vijeća Lazarela Porić, Doglod je, u tačno neutvrđenom vremenskom periodu između 21. juna i 1. jula 1993. godine, na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza, došao s namjerom da liši života oštećenog Tomislava Trogrlića, koji je, u nastojanju da vidi svoju sestru u Busovači, pokušao prijeći na područje pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), gdje je ranjen, nakon čega su ga mještani iznijeli na lokalni put.

“Nakon što mu je pucao u oba ramena, a oštećeni je jaukao i zapomagao da ga ne muči i da ga ubije, uzeo je pušku i ispalio mu hitac u glavu”, navodi se u presudi.

U obrazloženju presude, sutkinja Porić je rekla kako je Sud nakon ponovljenog suđenja izvršio analizu i sve dokaze doveo u vezu, a prema njenim riječima, nakon prvog postupka Vrhovni sud Federacije BiH je naložio Kantonalnom sudu u Novom Travniku da otkloni povrede u postupku.

“Na zahtjev Tužilaštva, skinuli smo zaštitu sa svjedoka Ahmeta Hodžića i time je Odbrani omogućeno da ga unakrsno ispita. Činjenično stanje i uvjerenje ovog suda nije se promijenilo jer je svjedok u ponovoljenom ispitivanju rekao Sudu zašto je na početku tvrdio da ne zna ništa, a potom je sve ispričao. Vrhovni sud je upozorio i da nije bilo naredbe za vještačenje tijela oštećenog, bilo je ratno vrijeme, naredbe se nisu ni izdavale”, kazala je sutkinja Porić i navela da zbog toga Sud nije pozvao vještake medicinske struke.

Kazna zatvora, kako je rekla sutkinja Porić, manja je u odnosu na prethodnu iz razloga što je branilac ovom sudu predočio izvod iz kaznene evidencije u kojem stoji da je Općinski sud u Zenici izvršio brisanje presude za nasilničko ponašanje.

Dogloda je Kantonalni sud u Novom Travniku u decembru 2020. osudio na sedam godina zbog ubistva, ali je Vrhovni sud Federacije BiH u junu 2021. ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, koju je već najavio Doglodov branilac Ramo Ajkić.

 

Duško Pucar