Vijest

Bivši zaposlenik uložio dokaze u tužbi protiv Centralne banke

15. Decembra 2021.13:29
Sanjin Sinanović uložio je dokaze u postupku po tužbi koju je podnio protiv Centralne banke Bosne i Hercegovine zbog otkaza i degradacije.

Sanjin Sinanović. Foto: BIRN BiH

Sinanović tužbom traži neisplaćene plate, kao i razliku u platama zbog degradacije na radnom mjestu.

Sinanovićeva punomoćnica Mirela Kanlić kazala je da ulaže i nove dokaze, te da tužbeni zahtjev proširuje na isplatu plata i od 13. aprila do povratka na posao. Dodala je da povlači dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na naknadu za advokate u disciplinskom postupku.

Advokat Lana Sarajlić, koja zastupa Centralnu banku, predložila je da bude odbačen zahtjev iz tužbe za poništenje rješenja iz disciplinskog postupka vođenog protiv Sinanovića od decembra 2020., kao i januara i februara 2021. godine.

Ona je rekla da je Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti propisan rok od 30 dana za pokretanje postupka pred Sudom BiH protiv rješenja drugostepene disciplinske komisije.

“Protekom roka se gubi pravo na podnošenje tužbe”, kazala je Sarajlić, dodavši da je rok probijen za 105 dana s obzirom da je tužba podnesena 13. maja.

Kanlić je rekla da se tužena poziva na interni pravilnik koji je suprotan zakonskim propisima, koji predviđaju rok od godinu.

“Tužena ne može internim aktom normirati rokove koje propisuje zakonska norma i na taj način grubo vrijeđati pravo na pristup sudu i ograničavati rok na 30 dana kad taj rok traje godinu”, kazala je punomoćnica.

Sudija Dragica Miletić rekla je da će o prijedlogu zastupnice Centralne banke odlučiti u sklopu presude.

Ostavljen je rok advokatici Centralne banke da se upozna sa novim dokazima kako bi se mogla o njima izjasniti, a nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 27. januar.

 

Marija Taušan